Eper és krill Maconkán

Eper és krill Maconkán

Legfeljebb az eperfagyi édes-hűvös íze lenne megváltás a 34 fokos Maconkai levegőben pedig még
csak 9 óra körüli az idő. A víz maga 24 fokos a nyári Balatoni komfortot idézné, és szívesen cserélnénk
is a halakkal néhány percre, de úriember horgásztóban nem fürdik. Még ha szabadna sem. Legfeljebb
akkor engedné mag magának, ha éppen hazai, vagy világbajnoki címet nyer…

A több mint 60 hektáros tórendszer gáti szakaszán pár sátor, előttük bojlis bottartókon sorakozik a nehézfegyverzet, a sátor vélt hűvöséből időnként kitör a gazda, amikor a kapásjelző felkukorékolja. Ha vakriasztás volt akkor már csak a bojliscső suhogása töri a csendet, ha viszont hal van a horgon…
A nagy halak birodalma ez. Öt, hat kiló alatti csak véletlenül és igen ritkán. Sokan fogták már meg életük halát ebben a hegyektől ölelt víztározóban. A kilométeres gát mentén jellemző módszer a csaligolyós miden színben, és méretben fityegnek a horogelőkéken. Várjuk a délelőtti kapásokat.
Voltaképpen nem is nagyon érti az ember, hogy mit keres itt Ujszászi Dani a Timár mix teszthorgásza ládáján görnyedve nem hosszú és méla lesben, hanem feszült készenlétben inkább. Epres-krilles wafter a method-szereléke végén, alig egy centinyi a csali átmérője. Vajon mit szólnak ehhez a parányi csemegéhez a nagy bojlizabáló pontyok? Sikerül elcsábítani őket? Egyáltalán a 90-100 méteres távolságon sikerül-e megteríteni számukra az asztalt és feltálalni az ételeket, hogy végül a krilles epres desszerten vesszenek rajta?
 

Bő félórával korábban kezdődött a konyhamunka. A Timáros erősebben és kevésbé fehérjedús kétféle Aqua pellet keveréke szép nyugodtan puhul. Nem fürdik, csak annyi vizet kap amennyi fél óra alatt átizzasztja és tapadóssá teszi. A későbbi „sapkának” fölévaló már több figyelmet igényel. A kékzacskós barna színű és nevű Pro Method pelletőrlemény nem kapott külön ízesítést. Szabadon keverhető más, aromázott etetőanyagokkal. Ezúttal is hasonló történik. A keverék másik összetevője a rákos, egész pontosan krill ízesítésű zöldzacskós Fanatical Method Mix őrlemény. Itt is pellet az alap, és az is finom szemcseméretűre darálva, akárcsak a barnánál. Ez a típus könnyeben bont kicsit felhősít. Ha a hal megtúrja, vagy rászív rejtelmesebbé és éppen emiatt egyben érdekesebbé és biztonságosabbá teszi a hal számára a környezetet.
 
 
Az ízesítés itt a rák, vagyis pontosabban a krill. Már látom is az oktondi kommentet: no nagyokosok, mikor látott, vagy kóstolt a magyar ponty óceánban tenyésző rákot?
Zsigeri válasz volna , hogy akkor amikor Te még nem másztál le a banánfáról… inkább ismerkedjünk kicsit ezzel az apró óceáni rákocskával, amelyiket a vikingek nevezték el egyszerűen, norvég nyelven ráknak, azaz krill-nek. Ez a japán és az orosz konyha által is ismert, az óceánokban nagy tételben halászott állatka még a cetféléknek is kedvenc csemegéje. És ahogy később kiderült, a maconkai pontyok is szívesen kóstolgatják, hát még ha az étvágyfalat némi epres beütést is tartalmaz, mint a kellően kiegyensúlyozott 11 mm-es epres krilles Colored Wafterünkben.
 

A parton folyatódott a por alakú etetőaanyagok keverése fokozatos vizezéssel, rostálás, hogy rögök ne hatástalanítsák a porózusságot, majd jöhet a bevetés. Előbb 8-10 kosárnyi pontos etetés. A hangsúly a pontoson van. Ha Dani érzékelte, hogy a fellendülő oldalszél távolabb vinné a töltetet a célterülettől inkább fél vagy háromnegyed úton megállította, hiszen felelőtlenség volna szétszórni az ennivalót, és felesleges bóklászásra késztetni a gyülekező halnépet a csali egy jóval nagyobb sugaró környezetében. Ugyanígy féluton végzi a már felhorgozott waftert rejtő kosár is, ha kétes a pontosság. Ez persze Daninál nem gyakori, de fontos összetevője a horgászatának, és végsősoron az
erdményességnek is.
 
 
A további tennivalók: a töltőszerszám alja bőven megszórva a kétféle poralakú etetőanyag keverékével, majd csalitüskére tüzött wafter következik, középre igazítva. Ezzel kész a sapka.
 
 
Erre kell szórni a pelleteket, majd erősen rányomni a kosarat a töltőszerszámra.
 
 
Pontos célzás, erőteljes dobás majd a várakozás percei.

Miközben a bojlis szomszédok büszkén pózolnak egy tizenes potykával a bölcsö fölött nálunk is mozdul, majd hajlik a bot. A 390-es Timármixes Feeder Warrior szépen teszi a dolgát, közelít az érzésre 8 kiló körüli ponty, egyre kisebb meggyőződéssel rugózgat, majd meg is mutatja aranyos hátát, bizonyítva, hogy a koi- nemzetség tagja. Keleti származású, nem csoda, hogy elcsábult a krilles ízre. Ám ennnek a történetnek itt a vége.
Meríteni készült Dani amikor egy utolsó kitörés során a közeli nádtorzsák egyike kegyelmet adott a halnak, elvágva a horogelőkét. Csüggedésről persze szó sincs. Legfeljebb az a légycsapó jut az ember eszébe, amin százforintosnyi luk tátong középen és
rajta a felirat. „Adj egy esélyt a légynek is” A koi itt és most megkapta. Ezzel végeztünk volna, a további kapások alanyai már nem úszták meg örömfotó nélkül. 
 
 
Az eper és a krill ezúttal is ízletes csemege volt, s a method mixes őrlemények csábosabbá tették a felkínált kosár - tartalmat. Érdemes
kipróbálni!
Jó pecát, hajrá Timár mix!