Jöttünk, láttunk, győztünk!

Klubcsapatok Országos Feeder Bajnoksága, 2017.
Május utolsó teljes hetében, 22-28-ig rendezték meg immáron második alkalommal a Klubcsapatok Országos Feeder Bajnokságát. Az előzetes várakozásoknak megfelelően 20 csapat érkezett a vízpartra egy céllal: hogy elhódítsák az első helynek járó trófeát!


Eme rangos verseny helyszíne ebben az évben a Balatonújlak határában található Nyugati-övcsatorna volt. A víz nem ismeretlen a horgászsportban jártas emberek számára, hiszen évről évre több ranglista verseny is megrendezésre kerül itt mint úszós, mint feeder kategóriában. A víz sajátossága, hogy a tavasszal ívásra érkező halfajok nagy mennyiségben érkeznek ide a Balatonból, így ha megfelelő időpontban próbálkoznak a horgászok nem ritkák a 20 kilogramm feletti fogások sem 4-5 óra alatt.Csapatunk csak a szerdai napon kezdte meg a felkészülést a versenyre, de kaptunk híreket az első két tréningnap fogásairól. Vegyes érzelmekkel vágtunk hát neki a horgászatnak, mivel tudtuk, hogy lehet valamennyi halat fogni, de koránt sem a már említett 20 kilós fogásokról lesz szó. A szerdai nap elsődleges célja a felszereléseink összeállítása és a technika gyakorlása volt. Erre azért volt szükség, mivel csapatunk több versenyzője számára ez volt az első hosszú előkés feeder versenye. Felszerelésünk legfőbb alkotóelemei a Maver Powerlite SX feederbotok voltak 3,0 és 3,3 méteres változatban, melyekbe 0,5 oz-s spiccet helyeztünk. Ezek a nagyon finom pálcák megfelelően gerincesek a pontos dobásokhoz és gyors horgászatokhoz, ennek ellenére a legérzékenyebb kapásokat is jelezték számunkra. Ez utóbbiban nagy segítségünkre volt a vékony fonott zsinórok használata is. Előkéink hosszát 50-70 centiméterben határoztuk meg, ezekkel nagy biztonsággal tudtuk megakasztani halainkat.
A számunkra első edzésnapot egészen jó fogásokkal abszolváltuk. A közelünkben helyet foglaló csapatokhoz képest is relatív jól fogtunk, így teljes lelkesedéssel érkeztünk a szállásra összegezni a tapasztalatokat és előkészíteni a másnapi horgászatot.
A csütörtöki napon a pálya vége felé kitűzött boxunkban ülhettünk le horgászni. Az előző napokban ezen a környéken is sok halat fogtak az itt tréningezők, ám erre a napra teljesen felfordult a pálya. Egyes helyeken 5-6 kilogramm halat is össze lehetett gyűjteni a túlparti töklevelek takarásából, jellemzően nagyobb kárászokból, más helyeken pedig 5-10 darab apró vörösszárnyú vagy bodorka is jó fogásnak számított.

A versenyzők több különböző távolságban horgásztak, jellemző volt a 12-14 méteres, a 15-18 méteres és a túlparti töklevél előtti/közötti horgászat is. Mi inkább a két utóbbi mellett tettük le voksunkat, azok közül is inkább a közelebbi távot etettük meg jobban, míg a töklevélbe csak minimális vagy semennyi etetést sem alkalmaztunk.

 

Etetőanyagok közül több vonalat is kipróbáltunk, kezdetben édes és sós, majd különböző szemcseméretű kajákat próbáltunk. A végleges recept amit a versenyen használtunk a következő volt:
1,5 kg Timár Mix Elite Roach
0,5 kg Timár Mix Elite Carp Fine
0,5 flakon Timár Mix Roach folyékony aroma
200 gramm piros Pastonchino
emellett pedig Timár Mix Folyóvízi agyag és Löszös agyag keverékével juttattuk be a rendelkezésre álló szúnyoglárvát.
Élő csalik közül a szúnyog mellett forrázott csonti, pinki, és élő giliszta volt kikészítve, melyeket folyamatosan, a körülményeknek megfelelően adagoltuk az etetőanyagunkba, földünkbe

A versenynapokra kifejezett taktikánk nem volt, csak annyit tudtunk, hogy nem a töklevél előtti kárászozás lesz a horgászatunk fő vonala, mivel ez eléggé kockázatos volt. A jó szektoreredményhez azonban szükség volt pár nagyobb testű bónuszhalak fogására is, ezért teljesen nem vetettük el ezt a távot sem. Az első versenynapot a 10. helyen zártuk, aminek örültünk, mert nagyon kevés hal volt a pályán.

A második napon már jobbak voltak a fogásaink, a bónuszhalak is megérkeztek, így sikerült előrébb lépnünk az 5. helyre. Nagyon sűrű volt az élmezőny, pár ponton múlott csak a dobogó elérése. A szombat esti csapatmegbeszélésen arra jutottunk, hogy nem kockáztatunk, és az addig működő dolgokat erőltetve horgászunk az utolsó napon is.

A vasárnap reggeli sorsolásnál kicsit alább hagyott a lelkesedésünk, mivel a szektorok addig haltalanabbik részeire sikerült húznunk.
„Nem baj, lesz, ami lesz…!” – gondoltuk, és minden versenyzőnket útjára engedtük a rajthelyeikhez. A többi csapat háttereitől folyamatosan jöttek a hírek, hogy nagyjából jó állunk, de senki sem figyelt ránk, mindenki a nagyokra összpontosított. A mérlegelés után már mindenki számolgatott, és rádöbbentünk, hogy a nagyszerű hajrának köszönhetően a dobogó mindenképp meg lesz. Arra nem is számítottunk, amit ez után hallhattunk: „A Timár Mix nyert egy ponttal!”

Örömünk határtalan volt, mikor megtudtuk, hogy tényleg a mi csapatunk győzedelmeskedett. Előzetesen nem gondoltuk, hogy félamatőr csapatként ilyen jó eredményt tudunk elérni.
Ezúton is köszönjük a Timár Mixnek és Timár Gábornak a segítséget, Novák Janinak a sok jó tanácsot és mindenki másnak a szurkolást, aki gondolt ránk!
Nem tudjuk még mit hoz a jövőnk a feeder szakágban, de egy biztos, jövőre irány a Klubcsapat Feeder VB Fehéroroszországban!