A klasszikus sokmagos

Legyen szó bármelyik békéshalas módszerről, alapozó vagy helyben tartó etetésről, pontyozásról vagy amurozásról, a klasszikus szemes összetevők a kukorica, a búza és a kendermag nem hiányozhat egyetlen pecás fegyvertárából sem.

 

Talán a legrégebben használt csalik a főtt magok. Jelentőségük megkérdőjelezhetetlen, használatuk és sikerességük egyszerűségükben rejlik. Könnyen beszerezhetők, kezelhetők, eltarthatók. Főzésükkel sem kell órákat tölteni, hiszen jó minőségű késztermékek formájában is találkozhatunk velük a horgászboltok polcain. A zacskózott termékek ára megfizethető, eredményessége önmagáért beszél.
Az ilyen módon előkészített főtt magvak, magkeverékek önmagukban azonnal felhasználhatók, de gombócos etetésnél tovább dúsíthatjuk velük bekevert etetőanyagunkat is. A búza, a kendermag a kisebb szemcseméreténél fogva gyorsabban emészthető táplálékot jelent a kárászok, a keszegek számára, míg a nagyobb magok – csillagfürt, juharmag, kukorica – inkább a nagyobb halak, elsősorban a pontyok, amurok horgászatánál használatosak.
A főtt kendert felbontás után érdemes vízben tartani, mert a héja gyorsan megszárad, és vízbe dobva felemelkedik, így ezeket a szemcséket követve elviheti az etetésre érkező halainkat az áramlat. Külföldön a kendermagot előszeretettel csúzlizzák is az etetésre bodorka horgászatánál, míg hazai vizeken az aprómagvas etetések fő alkotóeleme, bojlis versenyzők is szívesen választják emésztést felgyorsító hatása miatt.
A főtt kukoricák nemcsak natúr, hanem ízesített formában is a pecások rendelkezésére állnak, így az utólagos aromásítással sem kell feleslegesen bajlódni, hiszen a főzés során ízesítik meg a magokat. Így mélyen magukba szívják a csalogató anyagokat, amit sokáig meg is tartanak, ellentétben a külső aromásítással, amelynek gyorsan elmegy a hatása.
A magokkal történő etetés egész évben eredményes, de amit érdemes megemlíteni, az a halak ívás előtti időszaka. Ilyenkor nagyobb a szénhidrátfelvételük és előszeretettel fogyasztják a szénhidrátdús magokat, míg az ezt követő időszakban inkább a fehérjedús táplálékot részesítik előnyben. Persze ilyenkor se feledkezzünk meg a magvakról, csak kisebb mennyiségben érdemes alkalmazni!

 

1. A főtt búza a keszegnépség, a ponty és az amur horgászatához használt magas szénhidráttartalmú mag, minden fehérhal szívesen fogyasztja.


2. 3 magos mix: főtt búza, főtt kukorica és főtt kender keveréke. Pontyozásnál előetetésre előszeretettel választott keverék.


3. 7 magos mix: kukorica, búza, kendermag, juharmag, tigrismogyoró, csicseriborsó, csillagfürt. Igazi nagyhalas keverék. Többnapos horgászatok alapetetésére nagytestű halakhoz.


4. Főtt kendermag. Használható önmagában alapozó és helybentartó etetésre, vagy etetőanyaghoz keverve. Felbontás után tartsuk vízben, mert hamar kiszárad és lebegni fog.


5. A főtt kukorica a klasszikusok között is a legnépszerűbb csalogatóanyag, a ponty és az amur horgászatához használt magas szénhidráttartalmú mag.


6. Epres főtt kukorica a tavaszi, őszi időszak legeredményesebb magja, nem csak etetéshez, de horogra való csaliválasztásnak is kitűnő!


7. Kagylós főtt kukorica: a mélyvízű, tiszta bányatavak elsőrangú magja, egész évben a siker egyik kulcsa.


8. Főtt tigrismogyoró. Az amur horgászatánál meghatározó szerep jut ennek az önmagában is édes, nagyobb méreténél fogva szelektáló magnak.

Bizonyos időszakokban az eredményes nagyhalas horgászathoz is elengedhetetlen egy megfelelő alap kialakítása, amelynek szerves része a magokkal történő etetés.

Timár Mix keverék Timár Gábor ajánlásával pontyos-amuros vizekre:
2 kg Timár Mix ELITE Carp + 1 kg Timár Mix SEED kukorica + 100 ml ELITE Carp aroma + a horogra csonticsokor, vagy kukorica-csonti szendvics