Hétköznapi sikerek

Az elmúlt tíz évben komoly fejlődést mutat hazánkban a horgász versenysport. Ennek egyik, mindenki számára nagyon jól érezhető következménye, hogy évről évre egyre több verseny kerül megrendezésre mind az úszós, mind pedig a feederhorgászat szerelmeseinek igényeit kielégítve.

 

PR_Timár_1805_IMG_20180315_111838.jpg

Nagyon sok különbség van egy kisebb, félamatőr horgászverseny és a profi versenyek között, de a lényeg ugyanaz. Sokan úgy gondolkoznak a versenyzéssel kapcsolatban, hogy egy versenyző mindig a lehető legtöbb hal megfogására törekszik. Ez részben igaz is, azonban a jó eredmény eléréséhez az is bőven elegendő, ha a versenyzőtársainknál több halat sikerül a szákba terelnünk. Egy szezonban több olyan verseny is van, ahol nem a 10-20 kilo­grammos fogásokról szól a történet, beszéljünk itt akár pontyos, akár keszeges versenyről. Ezeken már pár kilogrammos fogásokkal is magabiztos és kiemelkedő eredményt elérhetünk el, azonban minden horgásznak be kell látnia, hogy egy ilyen megmérettetésen a türelmesebb horgászat mellett az etetőanyagunk kiválasztásánál és előkészítésénél is résen kell lennünk. A horgászok szerencséjére a boltok polcain már nagyon sokféle etetőanyag megtalálható, viszont ez a hatalmas választási lehetőség egyben nehézség is. Nem egyszerű eligazodni ezen termékek között és kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet, azonban az idei évtől három olyan termékkel bővült a kínálat az etetőanyagok terén, amivel nehezen tudnánk mellényúlni.

PR_Timár_1805_IMG_20180331_144350.jpg
A Timár Mix palettájában – eredményessége okán teljesen kiérdemelten – nagy népszerűségnek örvendenek az Elite Serie termékei. A jól bevált Elite Carp mellé azonban már évek óta szerettünk volna egy olyan pontyos keveréket, amely nemcsak ezekre a halakra tesz mély benyomást, hanem univerzálisabb, egyszerre többféle hal horgászatára is alkalmas, mégis megtartja ugyanazt a magas beltartalmi szintet, mint elődei. A hosszú tesztelési folyamatnak köszönhetően sikerült is megtalálni erre a célra az ideális összetételt, amelyet Elite Ponty-Kárász néven illesztettünk be a szériába. Ez a világos, sárgás etetőanyag számunkra már sok szép fogást eredményezett az előző szezonban. Különleges és egyedi aromájának köszönhetően kifejezetten eredményesek lehetünk vele olyan vizeken, ahol sok horgász ostromolja a partot, hiszen a halak mindig felfigyelnek a számukra bejuttatott újdonságokra.
Már nem csak az Elite szériából válogathatunk, ha különleges etetőanyagot szeretnénk. Az új Elite Competition etetőanyagok kifejezetten a versenykörülmények között legjobbnak vélt alapanyagokból kerülnek a boltok polcaira, azonban nemcsak versenyeken, hanem hétköznapi horgászatok alkalmával is kiemelkedő sikereket érhetünk el velük. Alapanyagaik összeválogatásánál két szempontot tartottunk szem elött. Az egyik, hogy minden tulajdonságukat kihasználva ne csak úszós, hanem a ­feedertechnikához is jól alkalmazhatók legyenek keverékeink. A másik, ami sokkal lényegesebb, hogy az év minden szakában eredményesen használhatók legyenek, akár egy téli bodorkázásról, akár nyári pontyozásról beszélünk.
Az egyik ilyen új etetőanyag az Elite Competition Carp. Ez egy közepes szemcseméretű, világos színű keverék, amit elsősorban ponty és kárász horgászatakor alkalmazhatunk eredményesen. A gondosan megválogatott alapanyagoknak köszönhető magas beltartalom kiemelkedően sikeressé teszi ezt a keveréket. Szemcséi közül kiemelkedik az apróra roppantott sárga angolmorzsa, amely köztudottan a pontyos horgászatok elengedhetetlen adalék­anyaga. További különlegessége az aromájában rejlik. Az elmúlt években közkedveltté vált panettone zamatát, a Scopex édes-tejsavas ízvilágával kombinálva egy igazán érdekes illat- és ízkombinációt kaptunk. Használhatjuk önmagában is, de kiválóan alkalmazható más etetőanyagokkal keverve is.

Tipp
Bátran keverjük a pontyos és a keszeges etetőanyagokat, hiszen a különböző szemcseméret és ízvilág nem várt sikereket hozhat.

TIPP
Versenykeverék Timár Gábor ajánlásával: 1 kg Elite Competition Bream + 0,5 kg Elite Competition Carp + 0,25 l Elite Competition Liquid Roach + TTX

Azonban nem minden csak a ponty horgászatáról szól. A fehérhalak (keszegfélék) horgászatára fejlesztettük ki az Elite Competition Bream etetőanyagot, ami aprószemcsés, kifejezetten finom keverék, színes (piros és sárga) angolmorzsa-darabokkal dúsítva. Ezek különösen jó hatásúak a keszegfélékre, de a nagyobb testű halak sem vetik meg. Ezenkívül több, mint 20 féle, garantáltan friss alkotóelemből készül, ez biztosítja a többi etetőanyaghoz képest magas vonzerejét. Édes ízének és erős aromájának köszönhetően – ha egyszer rátalálnak – a keszegek garantáltan az etetés környékén maradnak. Túlvizezve egy fogós, vízközti etetőanyagot kapunk, aminek a kifejezetten meleg vizekben nem tudnak ellenállni a dévérkeszegek. Feederes klubcsapatunk ezen keverék alapjával érte el a 2017-es országos bajnokságon az első helyezést.

PR_Timár_1805_IMG_20180331_145215.jpg
Vannak időszakok a versenyeken és a hétköznapi horgászatban is, amikor egy általános, aroma nélküli keverékkel korántsem tudunk annyi halat csalogatni az etetésre, mint a szomszédunk, aki messziről is jól érezhetően ezt az adalék­anyagot használja. Az aromák között talán még nehezebb eligazodni, mint az etetőanyagoknál, hiszen nemcsak az íz, hanem az egyes termékek bázisa is eltérő lehet. Az Elite Competition ­Liquid kifejezetten sűrű aromacsalád, amely 500 ml-es kiszerelésben kerül a horgászboltokba. Ezt a mennyiséget 3-5 kilogramm etetőanyag elkészítéséhez tudjuk felhasználni, de értelemszerűen több száraz keverékhez is hozzáadhatjuk, ha egy kevésbé aromás keverék elkészítése a célunk. Ízesítéseit tekintve azt a hét változatot gyűjtöttük össze, amelyek a legelterjedtebbek. Ezek a következők: Roach (bodorkás), Special Bream (dévérkeszeges), Sweet Corn (édes kukoricás), Cheese (sajtos), Ponty-Kárász, Eper, Scopex (édes-tejsavas). Ezek között mindig megtalálhatjuk a halak ízlésének éppen megfelelőt.

PR_Timár_1805_IMG_20180404_130347.jpg
Használatukhoz egy hasznos tipp: amennyiben azt szeretnénk, hogy etetőanyagunk szemcséi egyenletesen felszívják az aromát, ezáltal hosszan tartó csalogatóhatást érjünk el, akkor érdemes az aromát elkeverni az etetőanyag megnedvesítése előtt a hozzáadni kívánt vízben, és ezzel a keverékkel megnedvesíteni a még száraz etetőanyagunkat. Azonban, ha rövid idejű, de annál intenzívebb csalogatóhatást szeretnénk elérni, akkor a száraz etetőanyagunkat először tiszta vízzel félkész állapotig keverjük, majd várjunk néhány percet, hogy a szemcsék megszívják magukat. Ezután nincs más dolgunk, mint az aromával készre nedvesíteni a mixet, és már horgászhatunk is.

PR_Timár_1805_IMG-6f1aa9acb3997e01f02c5b0b1026e48e-V.jpg