Tuningoljunk!

A horgászat – és vele együtt a horgásztársadalom – fejlődésének köszönhetően egyre több dolgot kell megismernünk, hogy eredményesek lehessünk a vízparton. Ebbe éppúgy beletartoznak az új technikák, módszerek megismerései, mint a különféle etetőanyag-újdonságok vagy akár az újítások is.

 

IMG_20180315_102629.jpg

A kész etetőanyagok mellett egyre nagyobb a kereslet a horgászok körében a jó minőségű adalékanyagok iránt is. Ez nem csoda, hiszen ha belegondolunk, hogy két horgász leül egymás mellé azonos felszereléssel, ugyanolyan etetőanyaggal akkor az esetek döntő többségében az lesz az eredményesebb, aki különböző adalékanyagokat, tuningszereket alkalmaz horgászat közben. Ám könnyen túlzásokba is eshetünk, ezzel pedig akár visszafele is elsülhet a „csodafegyver” és könnyen eredménytelenségbe fulladhat próbálkozásunk. Aki tapasztalta már ezt, az tudja, hogy nem egyszerű eligazodni az alkotó­elemek között.
Első körben tisztáznunk kell, hogy mik is azok az adalékanyagok. Minden olyan alkotóelemet, amelyet megfelelő arányban az etetőanyagunkhoz adva annak eredményességét növelhetjük, ebbe a kategóriába sorolhatjuk. Ilyenek lehetnek például az aromák, a magvak, a pelletek, a ragasztók, a lisztek és a különféle őrlemények egyaránt. Néhány adalékot sokan ismernek és használnak, de gyakran nem teljesen megfelelő módon. Lássuk, melyek is ezek!

TM0953_01-elitecarp.jpg

Pastoncino
Versenyhorgászok által évtizedek óta használt adalékanyag, amit leginkább pontyok és kárászok horgászatánál alkalmazhatunk sikeresen. Nehéz szemcséjű kekszdarálék, amely durvára őrölt formában kerül forgalomba, így biztosan a fenéken várja az arra járó halakat. Ideális folyóvízi adalék, mivel az áramlás nem tudja könnyen magával ragadni. Ez több, nagyobb állóvízünkön sem jelenthet hátrányt, sőt! Több színben is kapható, etetőanyagunkhoz 5-15%-ban adagolhatjuk a legjobb hatás elérése érdekében.

Angolmorzsa
Etetőanyagunk szemcséinél nagyobb méretű, kenyér alapanyagú morzsa, amelynek számtalan felhasználási módját ismerjük. Nehéz szemcséinek köszönhetően rendkívül gyorsan a mederfenékre ér, de kis időn belül a víz hatására elkezd puhulni és megdagadni. A versenyhorgászok ezen tulajdonságait kihasználva alkalmazzák eredményesen leginkább akkor, amikor sok hal tartózkodik az etetésen és környékén. Etetőanyagunkhoz 10-20%-ban hozzáadva igazi halmágnes lehet.

PV1
A cukorgyártás egyik olyan mellékterméke, amit az etetőanyagok előkészítésekor gyakran használnak a rutinos horgászok. Magas fehérjetartalma és édes íze mellett a legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül tapadóssá teszi etetőanyagunkat, így elsősorban folyóvízi vagy mélyebb állóvízi horgászatoknál használhatjuk eredményesen. Fontos figyelnünk arra, hogy 15-20%-nál ne használjunk többet az etetőanyagunkhoz.
TTx - Kukoricapogácsa
A kukoricaolaj préselése után megmaradt melléktermék, amely az egyik legszélesebb körben felhasználható adalékanyag. A versenyhorgászokon kívül már a hétköznapi horgászok is felfedezték előnyös tulajdonságait, így egyre többet találkozhatunk ezzel az adalékanyaggal a vízpartokon. Felhasználása egyszerű, az etetőanyaghoz való hozzákeverése előtt áztassuk be egy kis vízbe, majd miután ezt felszívta a kukoricapogácsa a kapott pépes anyaggal keverjük be a még száraz etetőanyagunkat. Főként pontyos etetőanyagunkhoz adva 15-25%-ban lehetünk vele a legeredményesebbek.

Coprah melasse
Édes keksz és kókuszliszt keveréke, amelynek a keszegfélék nem tudnak ellenállni. Nagytestű dévérkeszegek és bodorkák horgászatának elengedhetetlen adalékanyaga. Ragasztóhatással bír, sötét színe pedig a legóvatosabb halakban sem kelt félelmet. 10-15%-ban használva rendkívül pozitív hatásai lehetnek.

Coco Belge - kókuszliszt
A kókuszliszt a versenyhorgászok körében már régóta elterjedt adalékanyag. Semmiféle ragasztótulajdonsággal nem rendelkezik, ezért etetőanyagunkhoz adva gyorsan oldódó keveréket kapunk. Használhatjuk szárazon a keverékünkhöz adva, vagy – a TTX-hez hasonló módon – előáztatva is. 5-15%-ban bátran használhatjuk keszeg és pontyfélék horgászatánál egyaránt.

Mézeskalács
A mézeskalács-őrlemény egy rendkívül különleges adalékanyag. Édes ízéhez olyan magasfokú ragasztóhatás társul, amellyel szinte bármelyik etetőanyag alaptulajdonságait befolyásolhatjuk. Pontosan ezért fontos, hogy 5-15%-nál többet csak indokolt esetben alkalmazzunk belőle. Folyóvízi horgászatoknál a PV1 mellett az egyik legfontosabb és legelterjedtebb adalékanyag.

Sajtliszt
A sajt a legkedveltebb folyóvízi etetőanyagok egyik meghatározó aromája, márnás, paducos etetőanyagok nélkülözhetetlen alapanyaga. Remekül használható nyáron, meleg vízben, tavakon pontyok csalogatására is, bojlikhoz, etetőanyaghoz keverve. Maximum 30%-ban érdemes a keverékünkhöz adagolni.

Halliszt
Széles körben használt, magas fehérjetartalmú őrlemény. Bojlik, pelletek és egyéb csalik készítése mellett kiválóan alkalmas alapkeverékünk dúsítására is. Az intenzíven telepített halastavakon horgászók egyik legnagyobb fegyvere a halliszt alapú etetőanyag. Rendkívül finom szemcseméretének köszönhetően vízbe jutása után gyorsan szétdobja az etetőanyagot. Keverékünkhöz 5-15%-ban adagolva már érezhető a hatása.

Etetőanyag-ragasztó
Etetőanyagunk tapadóképességét erősen befolyásoló adalékanyag. 10-15%-ban a keverékünkhöz adva egy erősen tapadós etetőanyagot kaphatunk. Nagyobb mennyiségben szemesanyagok összeragasztására is használhatjuk, így azokat könnyebben bejuttathatjuk a parttól távolabb lévő horgászhelyekre is.
Rendkívül sokféle adalékanyag létezik, az eddig említettek csupán töredékei a széles palettának, hiszen nem esett még szó többek közt a különböző aromákról, magvakról és pelletekről sem. Eredményességünk érdekében azonban fontos, hogy megismerjük, és ennek tudatában megfelelően is alkalmazzuk ezeket.