Method feeder soft csalikkal

Horgász legyen a talpán, aki napjainkban kiigazodik a wafterek, pop-upok és egyéb horogcsalik világában. Számtalan forgalmazó milliónyi verzióban kínálja termékeit a halak – vagy inkább a horgászok – számára, azonban van egy olyan csalifajta, amit a magyar horgászok még nem annyira kedvelnek, pedig hihetetlen fogóssága és számtalan előnye megkérdőjelezhetetlen. De vajon melyik is lehet ez?

DSCN3278_PR_Timar_20_05.jpg

A legtöbb horogravaló anyaga és állaga nagy mértékben megegyezik, de van egy olyan család, ami szembeötlően különbözik az átlagtól, ez pedig nem más, mint a soft pellet. Ezek a puha, összenyomható pelletek teljesen más eljárással, és más alapanyagokból készülnek, mint társaik, ezért olyankor is kimagasló eredményeket hozhatnak, amikor minden mást elkerülnek a halak. Puha anyaguk ellenére igazán strapabíróak, többszöri összenyomás vagy akár 2-3 megfogott hal után sem repednek olyan könnyen, mint az egyéb csalik. A puha szerkezetnek köszönhetően nagyon egyszerűen ízesíthetik is a horgászok a soft pelleteket, hiszen a rácsos anyagszerkezetükbe könnyedén beivódnak a sűrűbb és hígabb halmazállapotú aromaanyagok is.
A Timár Mix kínálatában már évek óta fellelhetők ezek a csalik, azonban az idei évtől átlépve az eddig megszokott kinézetet és alapot egy különleges újdonságot kínálhatunk a halaknak termékeink közül. Sok fejtörést okozott számunkra, hogy melyik termékcsaládba is építsük be ezt az egyedi horogcsalit, ami teszthorgászataink során kiemelkedő fogásokat hozott. Végül az EXTREME sorozat tagjait bővítettük vele, hiszen az itt található termékek az eddig megszokottaktól kis mértékben eltérőek, mondhatni extrém szemszögből közelítik meg a method feederes technikát.
Az EXTREME Soft Pelletről elmondható, hogy puha, könnyedén összenyomható anyaga hallisztes alapból készül, így nemcsak a hozzáadott aromában, de anyagának alapízesítésében is megjelenik a halas jelleg. Ezt kombináltuk három egyedi ízesítéssel, így alkottuk meg a halas alapú, mégis édes fehér csokoládé, narancs-fahéj, és édeskukorica ízesítésű soft pelleteket. Ez a három lehetőség egész éven át kiváló lehetőséget ad a kimagasló halfogáshoz. A fehér csokis egy rendkívül édes, kifejezetten hideg vízi opció, a narancs-fahéj a citrusok fanyar ízét és a fahéj fűszerességét ötvözi egy tavaszi-őszi csaliban, míg az édeskukoricás jól bevált illat egész évben, de leginkább a nyári melegek idején lehet jó választás. További előnye még az EXTREME Soft Pelleteknek, hogy a megszokottól eltérően nem rikítóan élénk színekkel rendelkeznek, hanem egy sötétebb, mattabb vonalat képviselnek. A fehér csokis és édeskukoricás sötétbarna, a narancs-fahéj ízesítésű pedig bordós-barnás árnyalatban várja a bátortalanabb halakat is horgunk mellett.

DSCN3329_PR_Timar_20_05.jpg
A methodos horgászok többsége azt vallja, hogy fontos a csali színe, hiszen az élénk, etetőanyagtól és az aljzattól elütő horogravalókat hamarabb megtalálják az uszonyosok. Ez javarészt helytálló gondolatmenet, azonban számtalan olyan alkalom és körülmény közrejátszhat, ami felülírhatja ezt. Jellemzően a hideg vagy felmelegedő vizekben, az etetőkosarunk köré érkező halak csak a finom szemcsézetű és sötétebb etetőanyag után érdeklődnek, ilyenkor az attól jelentősen eltérő, rikító színű horogcsali riasztó hatással van a gyanakvó halakra. Ekkor használhatjuk kiemelkedő sikerrel a sötét Extreme Soft Pelleteket, hiszen ezek szinte beleolvadnak az aljzat színvilágába, és csak a belőlük áradó aromafelhő serkenti evésre a nagy testű halakat.

DSCN3366_PR_Timar_20_05.jpg
További, és talán legnagyobb előnye a soft csaliknak a felkínálási lehetőségeiben rejlik. A megszokott pop-upokat is számtalan módon rögzíthetjük a horgunk mellé. Legyen szó csalitüskéről, hajszálelőkéről vagy pelletkarikáról, mindegyiknek megvan a maga előnye. Azonban egy közös hátránya ezeknek a rögzítési módoknak, hogy a csali a horog mellett vagy felett helyezkedik el, ilyenkor a halnak egy relatív nagyobb „felületet” kell beszívnia, amíg a horgunk a megfelelő akadás helyéig ér az uszonyos szájába. Ezzel szemben a soft csalikat akár közvetlenül a horgunkra is tűzhetjük, így nagyobb eséllyel érhetünk el biztos akadást.
Ezeket az eddig felsorolt előnyöket szerette volna kihasználni Timár Szabolcs, akit egy Mosonmagyaróvárhoz közeli igazi nagyhalas vízre kísértünk el egy gyors horgászatra. A tó kiemelkedő halállománya igazán jó visszajelzéseket ad termékek tesztelésekor, így előszeretettel látogatjuk ezt a vizet az új termékeinkkel. A horgászat megkezdése előtt reggel hosszú perceken át vizsgáltuk a tó vizét, hogy merre mutatják magukat a halak, hiszen a horgászat kora tavaszi időpontjában még nagyon is számít a megfelelő hely kiválasztása. Mivel az egész vízfelületen látszott a halak jelenléte, a tó közepén kialakított helyre esett a választásunk, innen könnyedén elérhető volt a meder mélyebb része, ahol információink szerint előszeretettel tartózkodnak a nagy testű pontyok.

DSCN3352_PR_Timar_20_05.jpg

Ez a szakasz nagyjából 30-35 méterre helyezkedik el a partvonaltól, így ide juttattunk be hat methodkosárnyit az Extreme Feeder Groundbait etetőanyagból, bízva abban, hogy egy helyre koncentrálva nagyobb sikerrel érhetünk el kapásokat. A helyi szabályozásnak megfelelően két bottal készültünk a horgászatra. Az egyik végszerelékkel végig az etetés helyét horgásztuk – mint utólag kiderült ez volt a célravezetőbb –, a másik felszereléssel pedig az etetés körüli területeken lényegében keresőhorgászatot végeztünk. Szerencsére a halak hamar rátaláltak a horgon felkínált soft pelletekre, így rendkívül aktív horgászatban lehetett részünk. Sikerült több halfajból is extra méretű példányokat horogra csalni, és még egy tokhal is a merítőhálónkba került a halas csalinak köszönhetően. A horgászat befejeztével Szabolcs fontos következtetése az volt, hogy horogra tűzött soft csalikkal az összes megakasztott halat sikerült a partra csábítani, míg a hagyományos wafterekkel és pop-upokkal több hal is megmenekült egy közös foto elkészítése elől.

DSCN3383_PR_Timar_20_05.jpg

Reméljük sikerült meghozni a horgászok kedvét a soft csalik kipróbálására! Sikeres szezont, és sok szép élményt kívánunk a horgásztársaknak!