Nagy pontyok nyomában

A sikeres nagy ponty és amur horgászatokhoz számtalan dolognak passzolnia kell, legyen szó a felszerelésről vagy akár a felkínált csalogatóanyagról. Sajnos nem elég a csillagok jó állása, a horgászok figyelmének, tanulékonyságának vitathatatlanul nagyobb szerep jut álmaink halának partra segítésében.

1_PR_Timar_20_06_DSCN3926.jpg

Számtalan módon és módszerrel is megfoghatjuk a kapitális pontyokat. Az alkalmazott technikákat tekintve, ha nagyméretű halakról beszélünk elsőként a bojlis módszer jut mindenkinek az eszébe. A horgászcikkek fejlődésének köszönhetően már korántsem lehetetlen a tíz, tizenöt vagy akár húsz kilogrammot is meghaladó pontyok megfogása feederbottal, hagyományos felszereléssel, de még finomszerelékkel sem. Ezek közül, hogy csak az egyiket emeljem ki a feederes technika, azon belül is a methodszerelékek töretlen népszerűsége okán már bárki számára elérhető a lehetőség, hogy a saját rekordjait akár hétről hétre felülmúlja. Milyen felszerelésigényei is vannak a nagyhalas feederhorgászatoknak? Kezdjük is rögtön a legnagyobb dilemmát okozó horgászcikkel, a horgászbottal. Mindenki számára ismerős a kép, amikor benyit a kedvenc horgászboltja ajtaján, és megpillantja az égig érő horgászbotok sokaságát. Nem egyszerű kiválasztani a megfelelő pálcát, főleg akkor, ha célzottan testesebb halakra szeretnénk horgászni. A legtöbb horgász a durvább, nagy dobósúlyú verziókat részesítené előnyben, azonban mi azt a szemléletet valljuk, hogy a legtöbb bot alkalmas lehet a célzott pontyhorgászatra. A legjobb olyan botot választani, ami kellően gerinces a kapitális halak erejének felőrléséhez, mégis a karakterisztikájának köszönhetően élmény vele fárasztani. A Timár Mix kínálatában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a Feeder Guru és a Feeder Warrior botcsalád tagjai. A Feeder Guru botok 300, 330 és 360 centiméteres verzióban készülnek, ezeket kifejezetten a hazai viszonyokhoz fejlesztettük. Ez mit is takar pontosan? A magyarországi horgászok többsége pontyokra horgászik, ezekből pedig az egy és öt kilo­gramm közötti egyedek foghatók a legnagyobb számban.

10_PR_Timar_20_06_IMG_4470.jpg

Pontosan ez az a „célközönség”, ami a Feeder Guru botoknak nem okoz problémát akár versenykörülmények között sem. Ha egy ismeretlen vízen ülnénk le horgászni, mi biztosan ezt a botot használnánk, mivel kellő rugalmassággal rendelkezik ahhoz, hogy a pontyok erejét felőrölje, mégis az apróbb halak finom kapásait is észrevehetjük érzékeny spiccein. Azonban, ha egy olyan horgászbotot szeretnénk, amivel az igazán nagytestű pontyok, amurok és egyéb halak is sikeresen szákba terelhetők, akkor a legjobb a Feeder Warrior család tagjai között keresgélni. Jelenleg kétféle, 360 és 390 centiméter hosszú verzióból választhatunk kedvünkre, amelyek mindegyikéhez összesen három spiccet adunk. Ezek a botok a relatív magas dobósúlyuknak köszönhetően (360 cm – 60-120 g; 390 cm – 70-150 g) kiválóan alkalmasak a nagyobb távolságok eléréséhez, emellett pedig akár folyóvízi horgászatok alkalmával is előkerülhetnek a botzsákból. Nagyméretű, egyedi gyűrűivel vastagabb főzsinór is használható, így alkalmas lehet az akadósabb, tökleveles vízterületek meghorgászására. Ha sikerült kiválasztanunk a legjobbnak vélt horgászbotot, a következő lépés egy nagyhalas felszerelés összeállításánál az ideális orsó. Itt figyelembe kell vennünk a dobok zsinórbefogadó-képességét, azok nagyságát és a precíz, erős fékrendszert. Méretüket tekintve az 5000-8000 közötti orsók a legmegfelelőbbek a nagyhalas feederhorgászatra. Az orsóra kerülő főzsinórunk kiválasztásakor a jó csomótűrésre és magas szakítószilárdságra érdemes odafigyelni. Vastagságát tekintve nem kell szégyenlősnek lennünk, azonban azt ajánljuk, hogy a körülményekhez mérten a lehető legvékonyabbat válasszuk ki, ami a mi olvasatunkban a 0,22 és 0,26 mm közé esik. Ennek számos előnye lehet, a legfontosabb mégis az, hogy a vékonyabb damilok könnyebben futnak át botunk gyűrűin, mint a vastagabb társaik, ezáltal könnyebben érhetjük el a nagyobb távolságokat. A Maver kínálatában található Stone River zsinórok éppen olyanok, amilyennek egy jó feederes, süllyedő zsinórnak lennie kell.

2_PR_Timar_20_06_DSCN3947.jpg

A végszerelékeket tekintve már számtalan jó megoldást találhatunk vagy alakíthatunk ki, legyen szó bordás vagy methodkosarakról, rövidebb-hosszabb előkékről és kisebb-nagyobb horgokról. Ezek közül szinte mindegyik alkalmas lehet a nagytestű pontyok megfogására, így érdemes mindig a körülményekhez és a halak kapókedvéhez igazítani ezek paramétereit. A megfelelő felszerelés összeállítása után nézzük tovább, hogy mit tehetünk még álmaink halának szákba tereléséért. Kapitális méretű békés halak horgászatakor sikerességünk egyik záloga a megfelelő csalogatóanyag kiválasztása és helyes alkalmazása. Célszerű ilyenkor a nagyobb szemcseméretű etetőanyagok használata, de még jobb, ha kizárólag olyan csalogatóanyagot használunk, aminek szemcséi a 3-4 millimétert is meghaladják. Sokan esküsznek az olyan szemesanyagokra, mint például a főtt kukorica és a tigrismogyoró, ezeknek azonban vagy egyáltalán nincs, vagy csak nagyon minimális a távcsalogató hatásuk. Félreértés ne essék, a magok az egyik legjobb megoldást nyújthatják olyan vizeken és horgászatok alkalmával, ahol lehetőségünk van szoktatóetetést kialakítani, de sajnos ez a mostani rohanó világban a horgászok töredékének adatik csak meg. A szemeseken kívül azonban van olyan megoldás, ami ötvözi a nagyobb méretű szemcsék és a távcsalogató hatás előnyeit, ezek a különböző pellet boxok. A Timár Mix kínálatában két család termékei között is megtalálhatjuk ezeket a komplex csalogatóanyagokat.

3_PR_Timar_20_06_DSCN3982.jpg

A Feeder Guru szériát már évek óta sikeresen alkalmazzák a horgászok. Jellemző az összes termékre, hogy kukoricabázisú, tehát alapanyagait tekintve a tengeri képezi a fő irányvonalat. Ez igaz a pelletekre is, hiszen a Feeding Pellet boxokban található 3 mm-es granulátumok anyagában is ez a meghatározó. Ráadásul a termékcsaládra jellemző ízeket sem kell hanyagolnunk, hiszen a dobozokban az 500 gramm pellet mellett találhatunk egy 50 ml-es aromakoncentrátumot, amivel tovább növelhetjük a csalogatóhatást. Bekeverésük nem is lehetne könnyebb. Nincs más dolgunk, mint a pelletekhez hozzáadni az aromát és további 50 ml vizet, jól összerázni és néhány percig állni hagyni, amíg megszívják magukat a szemcsék. Ezzel az összesen 1 deciliternyi folyadékkal azt érjük el, hogy a pelletek külső felszíne megázik, azonban a belsejük kemény marad, így könnyedén etetőkosárba gyúrhatjuk. Az így előkészített granulátum a vízbe juttatva hosszabb ideig és egészben várja a nagytestű halak jelentkezését. Kínálatunk másik dobozos megoldása a Method termékcsalád alkotóeleme, a Method Pellet Box. Ez szintén a család nyolc különböző ízesítésében, plusz aromával kerül forgalomba, azonban lényeges különbség, hogy a pelletek itt a kukoricás mellett hallisztes alappal rendelkeznek. Továbbá, a box tartalmaz egy csaliválogatást is a Method széria ízben megegyező legsikeresebb csalijaiból, tehát egy igazán komplex megoldást nyújt a horgászok számára. Bekeverése megegyezik a Feeder Guru Feeding Pelletével, az aroma hozzáadása mellett további 50 ml vízre lesz szükség, azonban, ha azt szeretnénk, hogy a szemcsék teljesen felázzanak, akkor érdemes még egyszer 50 ml, azaz összesen 50 ml aroma plusz 100 ml vizet hozzáöntenünk és alaposan összeráznunk. Az így összeválogatott felszerelés és csalogatóanyagok biztosan hatalmas élményekkel és kapitális halakkal fogják megajándékozni a horgásztársainkat.