Fogjuk meg életünk halát!

Ahhoz, hogy kapitális pontyokat és amurokat fogjunk számtalan dolognak passzolnia kell, legyen szó a felszerelésről vagy a felkínált csalogatóanyagról. Sajnos nem elég a csillagok kedvező állása, a felszerelésnek is vitathatatlanul nagy szerep jut álmaink halának partra segítésében. 

Az alkalmazott technikákat tekintve, ha nagy méretű halakról beszélünk elsőként a bojlis módszer jut mindenkinek az eszébe. Azonban a horgászcikkek fejlődésének köszönhetően már korántsem lehetetlen feederbottal tíz, tizenöt vagy akár húsz kilogrammot is meghaladó pontyot fogni. A methodmódszer töretlen népszerűségének köszönhetően mindenkinek lehetősége van arra, hogy akár hétről hétre felülmúlja saját rekordjait.

16_PR_Timar_2207_IMG_4510.jpg

Milyen felszerelésigénye van a nagyhalas feederhorgászatnak? Kezdjük a legnagyobb dilemmát okozó horgászcikkel, a horgászbottal. Mindenkinek ismerős a helyzet, amikor benyit a kedvenc horgászboltja ajtaján, és megpillantja a plafonig érő horgászbotok sokaságát. Nem egyszerű kiválasztani a megfelelő pálcát, főleg ha célzottan testesebb halakra szeretnénk horgászni. A legtöbb horgász a durvább, nagy dobósúlyú verziókat részesítené előnyben, azonban mi úgy gondoljuk, hogy  a legjobb botok kellően gerincesek a kapitális halak erejének felőrléséhez, mégis élvezet velük fárasztani. 

14_PR_Timar_2207_IMG_0600.jpg

A Timár Mix kínálatában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a Feeder Guru és Feeder Warrior botcsalád tagjai. A Feeder Guru botok 300, 330 és 360 centiméteres hosszban készülnek, és kifejezetten a hazai viszonyokhoz lettek kifejlesztve. Ez mit is takar pontosan? A magyar horgászok többsége pontyozik, azokból pedig az egy és öt kilogramm közötti egyedek foghatók a legnagyobb számban. A Feeder Guru botoknak ez a „célközönség” nem okoz gondot, még versenykörülmények között sem. Egy ismeretlen vízen mi biztosan ezt a botot használnánk, mivel kellő rugalmassággal rendelkezik a pontyok fárasztásához, de az apróbb halak finom kapásait is észrevehetjük az érzékeny spiccein. 

11_PR_Timar_2207_IMG_0082_2.jpg

Azonban, ha egy olyan horgászbotot szeretnénk, amivel az igazán nagy testű pontyok, amurok és egyéb halak is sikeresen szákba terelhetők, akkor a legjobb ha a Feeder Warrior család tagjai közül választunk. Jelenleg kétféle, 360 és 390 centiméteres hosszban érhetők el, amelyekhez három spiccet adunk. Ezek a botok a relatív magas dobósúlyuknak köszönhetően (360 cm – 60-120 g; 390 cm – 70-150 g) kiválóan alkalmasak a nagyobb távolságok eléréséhez, emellett pedig akár folyóvízen is megállják a helyüket. Nagy méretű, egyedi gyűrűiknek köszönhetően vastagabb főzsinórral az akadósabb, tökleveles vízterületek meghorgászására is alkalmasak. 

5_PR_Timar_2207_DSCN3947.jpg

A legjobbnak vélt horgászbot kiválasztása után a következő lépés az ideális orsó megtalálása. Itt figyelembe kell vennünk a dobok zsinórbefogadó képességét, azok átmérőjét és a precíz, erős fékrendszert. Méretüket tekintve az 5000-8000 közötti orsók a legelterjedtebbek a nagyhalas feederhorgászatban. 

Az orsóra kerülő főzsinór kiválasztásakor a magas csomótűrésre és a szakítószilárdságra érdemes odafigyelni. Vastagságát tekintve nem kell szégyenlősnek lennünk, a körülményekhez mérten mégis a lehető legvékonyabbat célszerű kiválasztani, ami a mi olvasatunkban a 0,22 és 0,26 mm közé esik. A vékonyabb damilok könnyebben futnak át a bot gyűrűin, mint vastagabb társaik, ezáltal könnyedebben érhetünk el nagyobb távolságokat. A Maver kínálatában található Stone River zsinórok éppen olyanok, amilyennek egy jó feederes süllyedőzsinórnak lennie kell.

7_PR_Timar_2207_DSCN3967.jpg

A végszereléket tekintve számtalan jó megoldást találhatunk vagy alakíthatunk ki, legyen szó bordás vagy methodkosarakról, rövidebb-hosszabb előkékről és kisebb-nagyobb horgokról. Ezeket mindig a körülményekhez és a halak kapókedvéhez kell igazítanunk. 

Kapitális méretű békés halak horgászatakor sikerességünk egyik záloga a megfelelő csalogatóanyag kiválasztása és helyes alkalmazása. Célszerű nagy, akár 3-4 millimétert is meghaladó szemcseméretű etetőanyagot használni. Sokan esküsznek a szemes anyagokra, mint például a főtt kukoricára vagy tigrismogyoróra, azonban ezeknek nincs vagy csak nagyon minimális a távcsalogató hatásuk. Félreértés ne essék, a magok az egyik legjobb megoldást jelentik azokon a vizeken, ahol lehetőségünk van szoktatóetetést kialakítani, de sajnos ez a mostani rohanó világban horgászaink töredékének adatik meg. A szemeseken túl azonban van egy megoldás, ami ötvözi a nagyobb méretű szemcsék és a távcsalogató hatás előnyeit. Ezek a különböző pelletek. A Timár Mix kínálatában két család termékei között is megtalálhatjuk ezeket a komplex csalogatóanyagokat.

6_PR_Timar_2207_DSCN3957.jpg

A Feeder Guru szériát már évek óta sikeresen alkalmazzák a horgászok. Az összes termék kukoricabázisú, tehát alapanyagait tekintve a tengeri képezi a fő csapásvonalat. Ez igaz a pelletekre is, hiszen a 3 mm-es ­Feeding Pellet is ebből készül. Ráadásul a termékcsaládra jellemző ízeket sem kell hanyagolnunk, hiszen a dobozokban az 500 gramm pellet mellett találunk egy 50 ml-es aromát, amivel tovább növelhetjük a csalogatóhatást. Nincs más dolgunk, mint a pelletekhez hozzáönteni az aromát és további 50 ml vizet, jól összerázni és pár percig állni hagyni, amíg megszívják magukat a szemcsék. Az összesen 1 deciliternyi folyadék hozzáadásával a pelletek külső felszíne megázik, így könnyedén az etetőkosárba tudjuk gyúrni őket, azonban a belsejük kemény marad. Az így előkészített granulátum a vízben hosszabb ideig és egészben várja a nagy testű halak jelentkezését. 

 

Cégünk kínálatából a másik dobozos megoldás a Method termékcsalád tagja, a Method Pellet Box. Ez szintén nyolc különböző ízesítésben, plusz aromával kerül forgalomba, azonban lényeges különbség, hogy a pelletek alapját a kukorica mellett halliszt képezi. Továbbá a box tartalmaz egy csaliválogatást is a Method széria ízben megegyező legsikeresebb csalijaiból, tehát igazán komplex megoldást nyújt a horgászok számára. Bekeverése megegyezik a FeederGuru Feeding Pelletével, az aroma hozzáadása mellett további 50 ml vízre lesz szükség, azonban ha azt szeretnénk, hogy a szemcsék teljesen felázzanak, akkor érdemes még egyszer 50 ml vizet hozzáöntenünk és alaposan összeráznunk. 

12_PR_Timar_2207_IMG_0551.jpg

Reméljük, hogy az itt bemutatott felszerelésekkel és csalogatóanyagokkal önök is kapitális halakat fognak majd!