A legújabb Timár MIx termékek már megvásárolhatóak webáruházunkban!
www.pecaplaza.eu

Hosszú hétvége

 Viszonylag későn, június elején sikerült végre ebben az évben egy hosszú hétvégét Mocsán horgászattal tölteni a Király ponty horgásztón.
 
A terv az volt, hogy a kapott alapanyagokból készült három fajta bojlit kipróbáljam. Három félét sikerült a tervezett időpontra elkészíteni, egy csoki-máj, tintahal-áfonya és kaviár-kagylós ízesítésűt. Az etetést magkeverékkel, illetve különféle méretű és oldódású pelletekkel igyekeztem felturbózni. Ahhoz, hogy a helyzet ne legyen egyszerű és „lapot húzzak a tizenkilencre” egy olyan helyet szemeltem ki a tavon, ahol a májusi versenyen nulláztak a csapatok. A tó jobb szélső az ívási területtől számított harmadik helyét néztem ki ahol egymás mellett két nullás eredmény sikeredett anno. 

Mint minden tevékenység, a horgászat is a tervezgetéssel taktika választással és az összepakolással kezdődik. Ennek megfelelően a használni kívánt anyagot már jóval a horgászat előtt összekészítettem. 
A különféle pelletek alkalmazása sokszor segített már a megfelelő fogások elérésében ezért mindig magammal szoktam vinni kedvenc műanyag tárolómban tíz kilónyit a keverékből. 
Ennek a keveréknek a 30%-a halibut pellet, 3mm-től egészen 20mm-ig, 70%-a pedig kukorica csíra pellet, ami natúr, halas és laposhal-halibut groundbait pelletekből áll. Horgászataim során úgy vettem észre, persze körülményektől függ, hogy a halakat igen gyorsan az etetésre csábítja, illetve ha nem, a különféle oldódási idő miatt az elfelhősödött pelletek mellett még mindig marad csalogató anyag a halak számára. Ezeken kívül, van még nálam egy kiló 20-as fekete fúrt halibut és egy kiló natúr 12-es csl pellet arra az esetre ha „úgy” alakul. 
A következő és sokak által rendkívül megosztó tétel a mag. Személy szerint különböző módon és elkészítve de használom. Erre a horgászatra három-féle magból álló keveréket vittem.
A mix-et tigrismogyoró, kukorica és repce keverékéből állítottam össze. Már szerdán beáztattam hat kiló kukoricát és tigrismogyorót a bográcsba. Hagytam ázni egy napot majd másnap szép lassan három órát főztem addig amíg a tigris teljesen meg nem főtt a kukorica pedig szét nem vált rózsára. Főzés közben „Erős Pistát” és nádcukrot adtam hozzá az utolsó egy órában. Főzés után, mikor a forró víz már éppen csak ellepte a magokat három deci melaszt öntöttem bele majd egy kilónyi repcemagot. A kész magmix-et a bográcsban megverve hagytam állni egy teljes 24 órát. Azzal, hogy a főtt magokhoz hozzáadom a száraz repcét elérem azt hogy a megmaradó ízesített főzött vizet teljesen magába szívja éppen annyira, hogy a még a többi mag nem szárad ki. Másnap a kihűlt keveréket 2 kiló method mix-szel elkeverem. Mindig viszek van készleten két kiló ezekből. A Method Mix Serie-ből a belachan-os a Fanatic Fish Serie-ből pedig a fish-friut van rendszeresítve. Erre a horgászatra a meleg időhöz, illetve a magammal vitt bojlikhoz igazítva a belachan-ost választottam.
Három -féle bojlit vittem magammal, az alapozó etetést kaviár-kagyló ízesítéssel, míg a fél maréknyi etetéshez a horog köré tintahal-áfonya és csoki-máj került a tervnek megfelelően.
A horgászat alatt egyértelműen a kaviár-kagyló ízesítés vált be mind etetés mind pedig horogcsaliként. Pénteken délelőtt, megérkezésem után, két helyet szemeltem ki. Egyet közvetlenül a szemben levő part mentén két méterre egyet pedig a radarozás és tapogató rúddal végzet meder vizsgálata után 25 méterrel visszább. Ezt a helyet le is bójáztam. A májusi versenyen ezen a helyen, dobástávolságban két csapat nem is tudott halat fogni. A taktika az volt, hogy a part menti helyet és bólyát megetetve, azokat összekötve, fokozatosan a bója felé húzom a halat az etetésemmel. Az első etetést ennek megfelelően péntek délelőtt a magkeverékkel, pellet mix-szel és bojlival etetve meg is csináltam. Két bottal horgásztam, egyik a part menti helyre csónakkal behúztam, a másikat pedig a bolyához dobtam. Ahogy számítottam elsősorban a kisebb halak érdeklődését sikerült felkeltenem legelőször. Sajnos az első napon maradt is ez a tendencia, éjjel fél kettőkor amikor 1.2 kilós ponty vette fel a csalit ki is tekertem a botokat. Korán akartam kezdeni másnap az etetést és a horgászatot is de már kizárólag csak bojlival. A magot és a pelletet ki is hagytam az etetésből. Szomszédomban szintén a májusi versenyen résztvevő csapat horgászott ráadásul pont azok akik az én helyemen horgásztak. A szomszéd hely sem adott halat a versenyen. Ők a tó középső részét etették kizárólag citromos és narancsos bojli keverékével. Fogtak is éjjel két tizennégy kiló körüli pontyot. Számos kisebb hallal egyetemben.


A választott taktika másnap délelőtt működni kezdett. A kisebb, négy kiló alatti halak elkerülték csalizott készségeimet. Az első kapás a part menti etetésről érkezett egy gyönyörű 9.7 kilós ponty formájában. A nap folyamán számos, négy és hat kiló közötti pontyot sikerült zsákmányolni. Kizárólag a szemközti part menti hely adta a halat, bólyám melletti készségem csöndben várta a kapást. Kezdtem elkönyvelni, hogy a dobástávolság tényleg nem fog halat adni. Szomszédaim etetése is adta a halat, viszont egyre kisebb méretben.


Délután négy-öt óra környékén a nagy meleg miatt vagy esetleg egyéb a partról nem látható ok miatt megálltak a kapások. Igyekeztem pihenéssel tölteni ezt az időt arra készülve, hogy mozgalmas éjszakám lesz. Sajnos az éjszaka egy kapást leszámítva eseménytelenül, alvással telt. Csónakba szálltam éjjel egy óra környékén mert éreztem, hogy nagyobb hallal van dolgom. Húsz perc fárasztás után igyekezetem ellenére meglépett. Ezek után sikerült az éjszakát kapás nélkül átaludnom majd fél öt körül a telefonom ébresztett. Etetés. 
A part menti helyem egyre csöndesebb lett. Óvatos, maszatoló kapásaim voltak, a halak kapókedve érezhetően csökkent odakint. Eközben reggel hét körül a bólya mellé dobott készségen kapásom volt, sikerrel a partra is vezettem egy 12.5 kilós pontyot. Sajnos a fényképet a vízben szerettem volna elkészíteni a hal viszont köszönte de nem kért belőle. A derékig érő vízben szépen kicsúszott a kezemből és mosolyogva elúszott...


A túra legnagyobb hala, egyben az utolsó is tíz óra körül érkezett megint csak a bólyáról. Viszonylag hosszú fárasztás után sikerült megmeríteni.
Izgalmas és mint mindig, tanulságos horgászat volt Attila barátom taván ez a hétvége. Nagyon örültem, a taktika is működött amit választottam, sikerült kihúznom a halakat a part menti sávból. Az pedig mindig külön öröm, hogy a saját készítésű csali működik igazán! A túra halai: 4.2-5.2-7.1-8.5-5.6-8.2-13.6 kg.