A legújabb Timár MIx termékek már megvásárolhatóak webáruházunkban!
www.pecaplaza.eu

A fehér szellem

A tavaszi első horgászatok alkalmával mindig az újdonságok azonnali kipróbálását tűzöm ki célul. Sajnos hosszú volt a tél, az engedélyek kiadása is megcsúszott kissé. Talán ezért éreztem már nagyon a bizsergést a tenyeremben. Elhatároztam, hogy március első hétvégéjét horgászattal fogom tölteni és a Timár Mix-es újdonságokból szemezgetve tesztelek egyet. 

Ha már feeder őrület van kis hazánkban és egyre népszerűbbek a FeederGuru termékeink, nem is eshetett a választás más termékre, mint ezen termékcsalád új tagjaira. Az eddig ismert 4 féle FeederGuru (Red Devil, Green Betain, Gold Fever, Black Magic) ízvilág mellé az idei évben még két új aroma és szín érkezett. A Sweet Brown nevében tartalmazza a fontos információkat. Barna színű, édes karamellás etetőanyag, aprószemcsés állagú, amely már nemcsak pontyok megfogására kínál lehetőséget, hanem álló- és folyóvízi keszeg horgászatához is használhatjuk eredményesen. 

A mai nap főszereplője viszont a hatodik, a White Ghost (fehér szellem) fantázianevű ízkombináció. Két olyan aromát kevertünk benne össze, amely első hallásra kissé meglepő is lehet, de amikor kibontjuk a zacskót egy nagyon kellemes mandulás-fokhagymás illat csapja meg orrunkat. Emlékezzünk csak vissza a paprikás- vagy fokhagymás kenyérre, milyen nagyszerű csali volt annak idején. Ebből adódóan a fokhagyma akár egész évben használható aroma. Rendkívül agresszívan terjedő illat és íz, még hideg vízben is. Ehhez párosul a nagyobb arányban belekevert édes mandula. Az aromán túl a másik nagyon fontos jellemzője ennek az etetőanyagnak a világos-fehér szín. Abban az esetben amikor a normál állagú mixet szeretnénk csinálni 4-4,5 dl vízzel keverjük fel etetőanyagunkat, viszont methodos horgászatnál célszerű „szárazabbra” készíteni. Mielőtt a felszerelésekkel foglalkoznék az első teendő minden peca kezdetekor az etetőanyag megkeverése. Miért is? Alapanyagok minden egyes szemcséje meg tudja magát szívni kellő nedvességgel, de mégsem áztatjuk át teljesen. Ezzel azt érjük el, hogy a methodkosárba nyomott etetőanyag 1–3 perc alatt kioldódik a kosárból, magyarul azonnal kifejti csalogató hatását. És itt jön a fehér szín jótékony hatása. Vízbe érve, oldódás közben fehér felhőt képez kosarunk köré. Mint tudjuk, a zavaros közegbe bátrabban megy bele a hal, még jobban táplálkozásra tudjuk ingerelni őket. 

A FeederGuru széria nem csak az etetőanyagokról szól. Minden színnek-íznek megvan a kollekcióban a csali megfelelője is. Ebben a termékcsaládban  a kemény, fúrt Hook pelletek, etető Micro pelletek – a Timár Mix egyik legkiválóbb csalija feedereseknek – a Soft pelletek fluo változata, aromák és sprayek mellett megjelentek a kemény és soft dumbellsek is. Az etetőanyagokban megtalálható ízesítéseket fedezzük fel az egyéb termékekben is.

A hétvége tehát a White Ghostról szólt! A Kanka-tó az egyik kedvenc teszthelyünk. Viszonylag kis területen tudjuk koncentrálni a halakat, ha éppen harapós kedvükben vannak. Etetőanyagot egy kevés Dip&Liquid aromával tuningoltam fel. Még ellenállhatatlanabbá téve a pontyok számára. Csalik közül a mai napon a lebegő, fehér dumbellsre esett a választásom. Egyszerű csalizó pelletről van szó, amit csalitüskére könnyedén feltűzhetünk, illetve mini csalikarikába is húzhatunk keresztben. Timár Mix termékei között megjelentek a különböző méretű csalitüskék, de a Maver kínálatában is szerepel csavaros megoldásban. Mindkét esetben a dumbells pelletet könnyedén a tüskére bökhetjük. Gyors horgászatra mentem, nem egészen 2 órát sikerült horgásznom. Ez idő alatt több, mint 10 db pontyot ugyanennyi kárászt ésikerült partra segítenem, jó néhány sajnos le is maradt. Nem túlzás azt mondani tényleg egy pörgős teszten vagyok túl. Kiakasztva kb. 5 percenként újra dobtam a szerelékemet. 8 cm hosszú, 16-os Maver SRL zsinórra kötöttem fel a Timár Mix Feeder 6-os méretű horgot. A horog jellemzői: vékony húsú, öblös, füles horog, amit a 8-10 mm-es pop up pelletek is meg tudnak emelni. Március 1-jét írtunk, sajnos a víz még hideg volt, nincs sok erő egyenlőre még a halakban, de tökéletesen tartotta ezeket a 2-3 kg-os pontyokat.

A botválasztásom is ehhez a körülményekhez igazítottam. Angliában ezekre a kis területű tavakra nem túl hosszú botokat szoktak használni az ilyen gyors, pontos horgászatokra. Az angol Maver kínálatában több rövid 2,4–2,7–3–3,3 m-es feeder bot áll rendelkezésünkre, amely természetesen nem az itthon megszokott 120–150–180 g dobósúlyúak, hanem 40–100 g közöttiek. A 20–50 méteres távolság ezekkel könnyedén elérhető, főleg a mai methodkosarakkal. A Powerlite 240 egy rendkívül, könnyű, lágyabb karakterisztikájú bot. Versenyzői berkekben is már évek óta nagyon felkapott típus. Biztos vagyok benne, akik már megtapasztalták előnyeit, semmi pénzért nem válnának meg tőle. És hogy milyen erőtartalékok rejlenek egy ilyen kis botban? Bízom benne, ezt egy következő nagy halas, vagy folyóvízi cikkben be tudom mutatni Önöknek. Görbüljön a bot!