A legújabb Timár MIx termékek már megvásárolhatóak webáruházunkban!
www.pecaplaza.eu

Matchbotos pontyok

Megemelkedik az úszó antennája, majd szép lassan elmerül. Bevágás, azonnal karikában marad a matchbot, mintha elakadt volna a szerelék. Szép lassan elindul a hal, kezd duruzsolni az orsó fékje. Ponty van a horgon.

Ha pontyozásról van szó a finomszerelékes horgászatban, akkor egyik hatékony fegyverünk a matchbot lehet. A halak gyakran tartózkodnak valamilyen oknál fogva a víz felsőbb rétegeiben. Ilyen lehet a mostani horgászatra kialakuló, gyakran változó, hol esős-borongós, hol napos-szeles idő. A légnyomás változását gyorsan lereagálják a halak és felemelkednek vízközé.  

A matchbotos horgászatnál fokozottan fontos a szerelékünk erősségének, az úszó méretének, a zsinór és az előke vastagságának és a horog méretének megfelelő összhangja a várható halak méretének függvényében. Mivel nagyobb, erős halakról beszélünk, ennek megfelelően erősítsünk a felszerelésen. A négyhúszas Maver Diamond matchbotra 14 g-os Timár Mix waggler, 0,18-as River Stone merülőzsinórra 0,16-os előkére 8-as Katana horog került. Azért esett a választás nagyobb a méretű horogra, mert a sok kárász miatt a nagyobb csali  jobban szelektálta a halakat, így a  pontyoknak akár 3-4 szem kukoricát is fel lehetett tűzni.

Az intenzíven telepített vízen szépen mozgott a hal, ezért Gábor keveset alapozott – 6-8 gombócot – az Elite Carp etetőanyagból, amit csúzlival lőtt be 20 méter körüli távra. A későbbiekben is ezt a módszert használta, felváltva kaját, illetve szemes anyagot csúzlizott a matchúszó köré. Fontos megemlítenem még az úszó antennáját. Gábor a waggleren egy cserélhető csőantenná­val horgászott, ami elbírta a nagyobb csalikat is. A háttér színéhez igazította az antenna színét, jelen esetben a piros látszott a legjobban. A tartalékban lévő cserélhető úszóival kompatibilis antennakészlet megkönnyíti az alkalmazkodást a különböző helyzetekhez, mert mindig ki tudja választani a megfelelő színt. A nagy vízfelületeken, ahol világos a háttér a fekete látszik jobban, míg a növényes zöld háttereknél a sárgás. Nem csak az antenna színe, de vastagsága is változó, a keszegezéshez a vékonyabbat, míg nagyobb csalival történő horgászatnál a vastagabbat érdemes használni, de van ún. furulyaantenna is, ami a nagyobb távolságokra történő horgászathoz való. A waggler úszót Gábor Timár Mix úszórögzítővel teszi a főzsinórra, amivel a horgászat közben könnyen lehet variálni a mélységet. A mostani horgászaton is változtatták helyüket a halak, egy darabig a  rövidebb eresztéken ettek, hol meg a fenékre kellett a csalit letenni a kapáshoz. Az önsúlyos úszó alján lamellák találhatók, amelyekkel lehet a hasznos terhelést szabályozni, ha leveszünk belőle, több ólmot rakhatunk a zsinórra, ezzel gyorsabban kerül fenékre a csalink. Le is fenekelhetjük vele, vagy lassíthatjuk a sodródást, ha a vastagabb antennával szerelten a fenéken sodortathatjuk a csalinkat.

Gábor sok szép halat fogott a rövidke 3-4 órás horgászat alatt, a nagyobbak bőven 4 kiló felettiek voltak, a nagy csali-nagy hal elmélet ma működött, hiszen a nagyobb méretű horgon felkínált több szem kukorica válogatott a pikkelyesek közül, kiszemezgette a nagyobbakat. Igaz kicsit tovább tartott a kapás, lassabban vették fel a nagy csalit, de az átlagsúlyuk érezhetően nagyobb volt, mint a kisebb csalival. Nemhiába: „a nagy sas, nem vadászik légyre”. Szép zsákmánnyal, bőven 30 kg feletti fogással zárta Gábor a napot.

Feszes zsinórt, görbe botot, jó horgászatot!