Kis csalik, nagy halak

A lakótelep tőszomszédságában meg­húzódó tavat intenzíven telepítik és horgásszák. Pont megfelelő terep egy gyors pecára.  Működés közben mutatjuk be az ilyen típusú vizekre hangolt FeederGURU család tagjait. 

A székesfehérvári Palotavárosi-tavak gondozott partjára megbeszélt találkozóra kicsit megkésve értünk. Már javában magasan járt a nap, mire mindent kipakoltunk a horgászathoz.

A helyi erőktől kapott információk szerint az előző napokban szépen evett a hal, így az egyre erősödő déli szél ellenére is bizakodóak voltunk. A kiszemelt helyet sokan horgásszák, így a rövid, félnapos pecára külön alapozást nem kellett elvégezni, bátran remélhettük, hogy a közelben tartózkodnak pikkelyes barátaink.

Szabolcs a láda felállítása előtt a kaja bekeverésével kezdte, hogy a többszöri nedvesítés után már a megfelelő állag álljon rendelkezésére a horgászat megkezdésekor. 

Kétféle etetőanyagot hozott a mai feederezéshez, mindkettőt a FeederGURU termékcsaládból választotta. A piros, gyümölcsös keveréke a Red Devil (Vörös Ördög) fantázianevet viseli: aprószemcsés, intenzív eper-málna illatú. A világos, majdnem fehér kaja a White Ghost (Fehér Szellem) – fokhagymás-mandulás ízvilágú – igazi halmágnes, amely nemcsak illatával, hanem erőteljes ízével is csábítja a pikkelyeseket. Mindkét etetőanyag többször igazolta már fogósságát, főleg a tavaszi, felmelegedő  vizeken eredményes.

Megoszlanak a vélemények, hogy látnak-e egy­általán színeket a halak. Tapasztalataink szerint igenis van jelentősége az etetőanyag színének, különösen az ilyen megtört vizű tavakon. Ke­vésbé áttetsző a közeg, egyrészt a benne lévő sok hal, másrészt a tó mederadottsága miatt.

A másik fontos apróság a csali és etetőanyag kontrasztja lehet. A horgon felkínált csali jól üssön el a methodkosárba formázott etető­anyagtól.

Ezt nemcsak a színnel érhetjük el, hanem a csali által kibocsájtott íz- és színfelhővel is. Ilyen a FeederGURU Fluo ízesített pelletje, ami a lebegő tulajdonsága mellett a vízben folyamatosan fluo színű felhőt ad ki magából, így nyomjelzőként szolgál a halaknak. A kaja körül keresgélve jobban megtalálja a horogra tűzött, vagy hajszálelőkére rögzített színes-ízes apróságot.

A pop-up csalik, a lebegő pelletek és a mini bojlik, egész évben jó fogási esélyeket adnak, de a szezon eleji horgászatoknál különösen eredményesek. Nem hiányozhat egy igazi feederhorgász kelléktárából sem.  

Szabolcs is ezeket variálta a horgászata során, a siker nem maradt el.  Az első dobás után még öt perc sem telt el, máris egy szép dévér volt a vendég a merítőben. Hallomásból tudtuk, hogy ebből is szép állománnyal rendelkezik a tó, de eddig nem sokat fogtunk belőlük. A dévérek rohama után  a kezdeti 5-10 perces kapások lelassulását rövid csend követte. Megérkeztek a nagyobb testű halak, amit egy másfeles ponty húzós, botgörbítős kapása, majd rövid fárasztása bizonyított. Jó néhány társa követte, majd újabb rövid csend. Lehet, jött egy még nagyobb társuk. És így is lett. A következő órában egy négy, egy öt, majd egy nyolc kiló feletti tőponty került a merítőbe. Soha rosszabb sorozatot. A váltogatott csalik tetszettek a pontyoknak, hol egy fluo soft pellet, hol egy pop-up, hol a kettő kombinációja keltette fel a figyelmüket. A kis csalik nagy halakat adtak. Sokszor ilyen kis apróságon múlik a siker. Kiemelem a hármas hatást, íz-illat-szín!  A sárga szín, a fluo-felhő és a folyamtosan kiáramló aroma meghozta a sikert.

Természetesen  a halakat kíméletesen fotóztuk, igen rövid idő alatt visszakerültek éltető elemükbe. A kisebb méretű, vékonyhúsú, mikroszakállas horgot igyekeztünk a legkíméletesebben eltávolítani a szájuk sarkából.

Hasonló sikereket kívánunk horgásztársainknak: görbüljön a bot, jó horgászatot!