Fenék felett fél arasszal

A felmelegedő vizeken feederezve különösen eredményesek lehetünk a megemelkedő csalikkal. A Timár Mix és a FeederGURU kínálatában is megtalálhatók ezek a típusú horogravalók: Soft Dumbell, Fluo Soft Pellet, Mini Pop-up Boilie. Lebegtessünk félarasznyira!

Tavaszi horgászataink során sokszor beigazolódott, hogy aki keres, az talál. Mit is kell ezen érteni? A halak a víz hőfokának emelkedésével elkezdenek keresgélni, téli vermelőhelyeiket elhagyva kutatnak táplálék után. Így, ha kapást nem tudunk elérni egy helyen 10-15 percen belül, ne té­továzzunk, dobjunk újat, lehet ez lesz a nyerő távolság. Ha két bottal horgászunk, érdemes az egyikkel folyamatosan keresgélni, míg a másikkal következetesen egy helyre dobálni. A nagy vízterületeken különösen így van ez. Nyerő helyek lehetnek a gyorsabban felmelegedő részek, ahol a nap sugarai hamarabb átmelegítik a vízréteget, és akár a partszéli sekélyebb vizek is.

Emeljük el a csalit
Az újabban igen eredményes hordó alakú dumbell csalik nemcsak a megszokott gömb formától térnek el, de félig lebegő, félig süllyedő tulajdonságuk révén kiegyensúlyozott, kikönnyített csaliként is viselkednek. A FeederGURU családban létezik kemény és puha variációja is, természetesen a család minden típusában gyártják, így kilencféle ízben és színben érhetők el. Többféleképpen használhatjuk a hajszálelőkés horgunkon, hossztengely irányban tüskére tűzve, vagy erre merőlegesen csalikarikába rögzítve, a soft variációt azonban akár a horgunkra is tűzhetjük.
A Timár Mix Fluo Soft pelleteket hasonló módon rögzíthetjük fel, ezek sárga, zöld és narancssárga színben léteznek. A 8 mm átmérőjű golyócskák felhajtóereje kisebb, mint egy pop-up golyóé, de 10-12-es horogméretig egy szem is elég a horogra vagy hajszálelőkére, hogy meglebegtesse. Külső felületük élénk színű, amelyre igen jól reagálnak a halak. Levegős szerkezetüknek köszönhetik lebegő tulajdonaságukat. Hétféle ízesítésben kaphatók, van köztük egy natúr változat, amelyet saját ízlésünknek megfelelően dippelve vagy anélkül használhatunk fel.
A Mini Pop-up Boiliek lebegnek a legjobban az aljzat felett, amelyeket önmagukban, vagy süllyedő csalikkal kombinálva alkalmazhatunk. E kettő kombinációja az úgynevezett hóember-csalizás, amely a bojlis horgászok körében igen kedvelt. A 7 és 11 mm átmérőjű gömböcskék fehér, sárga és piros színükkel, ananászos, gyümölcsös, fokhagymás és csokis-narancsos ízesítésükkel kelletik magukat a bajszos jószágok előtt. A felmelegedő vizekben különösen a kisebbik pop-uppal lehetünk eredményesek, hiszen ezt szinte észrevétlenül szippantják fel a pontyok. Sokan a hajszálelőkére rögzített csali mellé a horogra egy-két szál fullasztott csontit is tűznek, ezzel még csalogatóbbá téve csalijukat. Ha nem akarjuk teljes előkehossz­ban meglebegtetni a horgunkat, akkor egy 8-as számú sörét felcsíptetésével beállíthatjuk a kivánt hosszt, lebegési magasságot. Tavasszal az emlegetett félarasznyi távolság szokott működni, tehát az általánosan 10-15 ­cm-es­ hosszban használt előke felére nyomjuk az ólmot, így max. 6-7 cm-re fog elemelkedni.

A dupla dinamit
A legjobb csali sem ér semmit a megfelelő felkínálási mód és etetőanyag nélkül. A képeken egy speciális methodkosár-töltést mutatunk be lépésről lépésre. A módszer lényege, hogy két jól megválasztott etetőanyag – jelen esetben a FeederGURU Purple Plum és a Betain Green etetőpelletek – egymás hatását felerősítik. A lilás gyümölcsös mikropellet és a zöld kagylós-betainos ízesítés bombaként hat a pontyokra a felmelegedő vizekben.
A töltésnél arra figyeljünk, hogy a pelletek kellően felpuhulva, de ne eláztatva kerüljenek felhasználásra, amit a fokozatos és többszöri nedvesítés és pihentetés ismétlésével érhetünk el. A másik apróság, hogy a csalinkat a két réteg közé rejtjük el, ezzel az apró halak álkapásait is ki tudjuk védeni, hiszen a lassabban oldódó pelletek közül nem a vízbeérést követően, hanem kissé késlelteve bukkan ki a lebegő csalink, így a lassabban keresgélő nagyobb testű halak találják meg a lebegtetett csalinkat. Érdemes a színekkel játszani, variálni. A sötétebb tónusokon jól mutat a világosabb csali, szép kontrasztot ad a zöld-lilán a fehér pop-up.
Remélem, hogy jó eredménnyel használják majd csalijainkat.
Feszes zsinórt, görbe botot, jó horgászatot!

FeederGURU methodkeverék Timár Szabolcs ajánlásával felmelegedő vizekre: FeederGURU Purple Plum Feeding Pellet + FeederGURU Betain Green Feeding Pellet + a horogra Timár Mix Fluo Soft Pellet, vagy Timár Mix Mini Popup Boilie 7 mm-es Ananász