Téli trükkök

Különböző fórumokon rengeteg kérdést kaptunk: mikor lehet már horgászni a Timár Mix-es botokkal? Elérkezett végre ez az idő is.

 IMG_20181204_084104.jpg

Ez egy olyan mérföldkő cégünk életében, amiről évekkel ezelőtt mi is csak álmodoztunk. Horgászaink és vásárlóink folyamatos érdeklődését nem hagyhattuk csak úgy figyelmen kívül. Hasonló érzés ez számunkra, mint amikor egy kisgyerek olyan meglepetést kap karácsonyra, amire mindig is vágyott. Az első fagyok után néhány napos melegfront köszöntött be hozzánk. A vékony jégréteg is eltűnt a közeli tavakról. Ezt az „enyhe” időt kihasználva rövid tesztpecára kiugrottam a közeli Torma-tóra. A bot megérkezése óta próbálgatom az új szériát. Egyelőre még csak az erősebb, nagy dobósúlyú botokat volt lehetőségem tesztelni a Dunán és a Palotavárosi-tavon (távdobós pontyozás). Télen viszont nagyon szeretek kijárni kisebb tavakra, ahol ritkán szükséges 50 méternél nagyobbat dobni és a halak kapókedve miatt „finomabb” felszereléssel kell horgászni. Erre kiváló választás a Feeder Guru botcsalád, ami egyelőre 3,00 és 3,30 m hosszban készült el. Hamarosan a 3,60 méteres is megérkezik ebből a szenzációs botból.

IMG_20181204_084154.jpg

A bot kialakításánál a horgászok véleményére és saját tapasztalatunkra hagyatkozva, olyan „blank” került kialakításra, amely kimondottan a magyar horgászok igényeihez készült. A bottest rendkívül karcsú és ennél is fontosabb, hogy feszes, ami a dobáspontosság fő erénye, a fárasztás során pedig rugalmasságának köszönhetően kiválóan tompítja a hal kirohanásait. Téli horgászatok során célszerű lefinomítani felszerelésünket. Főzsinórként a Timár Mix Method Feeder 0,20 mm vastagságút használtam. Előkének – amire a legjobban ügyeltem – 0,11 mm és 0,13 mm Maver Zero Fluoro­carbonból kötöttem. Ilyenkor vékony és vízben jól rejtőzködő zsinórt kell választani. A Maver cégről tudjuk, hogy nagyon jó japán zsinórokat forgalmaznak, ebből adódóan a legjobb minőségben kerülnek a horgászok kezébe.

IMG_20181204_104734.jpg

TIPP Ahhoz, hogy vékony előkét tudjunk használni célszerű úgynevezett gumis kosarakat választani. Főleg pontyhorgászat esetén hiába van a monofil zsinórnak nyúlása, az ilyen vékony előkéket könnyedén el tudjuk szakítani bevágásnál. Ennek a hirtelen terhelésnek a methodkosáron átfűzött (rakós botokban is használt) gumik óriási segítséget nyújtanak.

IMG_20181204_095422.jpg

A Maver kínálatában találhatunk ilyen gumírozott kosarakat különböző súlyban és méretben. Ilyenkor természetesen mindig a legkisebb felületű kosarat választom, hiszen nem nagy mennyiségben kell etetőanyagot bejuttatni. A siker inkább a megfelelő helyválasztáson és a pontos horgászaton múlik. Hideg vízben már elég kis helyre össze tud húzódni nagy mennyiségű hal és hiába is próbálkozunk ott, ahol nincsenek. Ilyenkor már kevésbé mozdulnak el a vermelőhelyről a halak, főként a pontyok. Kisebb tavakon könnyebb a helyzetünk, bár így is fontos a megfelelő távolságot eltalálnunk. Sajnos többször előfordul, hogy egy méterrel hosszabbat vagy rövidebbet dobunk és már nincs is kapásunk. Célszerű újra oda dobni, ahol halat találtunk, mert valószínű, ott nem csak egy lakik. Amennyiben két-három dobás után nincs kapásunk egy helyen, azonnal váltsunk távolságot, vagy néhány méterrel oldara ajánlott dobni. Most sem történt másképpen. Addig a pillanatig, amíg nem találtam meg a megfelelő helyet, több távolságot is kipróbáltam. Az etetőanyag-választás ismét egy sarkalatos kérdés. Mindenképpen sötét, leginkább fekete etetőanyagot válasszunk! Télen hatványozottan igaz a halakra az „óvatos” jelző. Emésztésük lelassul, a keveset is megfontoltan fogyasztják. A fekete kaja jól belesimul az aljzat színébe. A rikító színek általában taszító hatással vannak ebben az időszakban. Akár fél kilogramm keverék elegendő lehet egy egész napra. Érdemes kísérletezni többféle etetőanyaggal. Mi, emberek sem ugyanazt esszük minden nap. Szerintem az édes keverékek kihagyhatatlanok. Ezúttal a Timár Fanatical Method Mixek közül a fekete Fish–Fruit etetőanyagra esett a választásom. A kellemes erdei gyümölcsös illat mellett egy kevés halliszt is érződik benne. Egy kis fehérje ilyenkor jótékony hatással lehet a pontyokra. Egy kevés őrölt kukoricapogácsát adtam még az etetőhöz, hogy az édes íz és illat mellé egy kis természetes kukoricaillat is párosuljon. Az így kapott apró szemcsés keverék a megfelelő mennyiségű vízzel keverve, a fenékre érve gyorsan oldódik. A megfelelő mennyiség úgy értendő, hogy normál állagra megkeverés után néhány percet várjunk, amíg a szemcsék kellően megszívják magukat. Ilyenkor száraznak fogjuk érezni, ám minimális víz hozzáadásával érhetjük el azt az állagot, ami a két-háromméteres vízben is leér a fenékre és ott azonnal bontásnak indul. A másik etetőanyag a Method Mix Csoki–Narancs volt. Pont ellenkezője az előző keveréknek. Magas fehérjetartalmú, 70%-ban darált haltápot tartalmaz. A kellemetlen halas illat mellé pedig az édes csokis–narancsos ízesítés kitűnő választás volt. Ezt a két keveréket váltogatva és megfelelő távot eltalálva szinte minden dobásra kapást sikerült kicsikarni. Nem túl nagy méretű pontyokat találtam, ám ilyenkor minden halnak örülni kell. Rövid, két­órás horgászat alatt 12 pontyot sikerült zsákmányolni egy kárász mellett. A legnagyobb öröm számomra az új Feeder Guru bot csillagos ötös vizsgája volt.