A legújabb Timár MIx termékek már megvásárolhatóak webáruházunkban!
www.pecaplaza.eu

Rövid táv, hosszú előke

A pecások általában a minél nagyobb dobásokra törekednek, viszont nyáron elég gyakran megesik, hogy a halak szinte a lábunk előtt, a part menti zónában tartózkodnak.

Tény, hogy vannak olyan helyzetek, amikor ötven méternél rövidebb távra horgászva még csak ránk sem hederítenek a bajszosok (vagy bajusz nélküliek). Ez leggyakrabban a nagyobb kiterjedésű tavakon, víztározókon lehet igaz, azonban a legtöbb, hétköznapi horgászok által látogatott vízterületen a part menti, sekélyebb részeken is megtalálhatjuk a halakat. Ennek számos oka lehet, jellemzően a kisebb vízoszlop melegebb hőmérsékletének vagy akár a közeli szoktatóetetéseknek tudható be ez a jelenség.

IMG-2194-TimarPR-1908.jpg

Ahhoz, hogy part menti horgászatunk biztosan eredményes legyen már a vízpartra érkezéskor is figyelnünk kell egy-két apróságra. Egyre több vízterületen megengedett már a horgászhelyek autóval történő megközelítése. Sokszor már itt megpecsételik sorsukat a horgászok, hiszen a horgászhely közvetlen közelében egy hangosan becsapott ajtó is végzetes következményekkel járhat. Ezek után figyelnünk kell a székek, az ágyak, esetleg a sátor vagy a versenyláda elhelyezésénél is, hiszen egy óvatlan mozdulattal szintén a halak számára riasztó rezgéseket továbbíthatunk a vízbe.
Azokon a vízterületeken, ahol a partot nem nádfal vagy egyéb növényzet övezi, a halak egyértelműen táplálékkeresés céljából látogatnak ki a sekélyebb vizekbe. Ezt a tényt érdemes lehet kihasználni, amikor nincs lehetőségünk, vagy nem is akarunk távolra horgászni. Folyamatos etetéssel tudjuk fenntartani a halak érdeklődését, és a csoportosan érkező uszonyosok is – hiába szippantják fel az utolsó szemcséig a bejuttatott táplálékot – mindig találnak újabb és újabb okot arra, hogy etetésünk környékén tartózkodjanak. Feederes horgászatoknál a halak megjelenését követően sűrűbben, maximum két-három percenként újradobva kellő mennyiségű etetőanyagot vagy szemes magokat – kukorica, búza, kender vagy tigrismogyoró – juttathatunk be. Ehhez azonban szükségünk van egy nagyobb átmérővel rendelkező, ritkább rácsozatú bordás kosárra, amivel mind a szemes anyagokat, mind pedig az etetőanyagot kényelmesen bedobhatjuk. Természetesen methodtechnikával is eredményes horgászatban lehet részünk, de ennél a módszernél nehezebb lehet a magok bejuttatása.
Egy ilyen part menti feederes horgászatra látogattunk el mi is az első igazán meleg, nyári napok egyikén. A levegő hőmérséklete már a horgászatot megelőző napokban is tartósan 25 fok felett volt, így a horgászhelyünktől 12 méterre mért másfeles víz már kellően felmelegedett ahhoz, hogy a halak kijöjjenek ide. Hosszúelőkés-horgászatra készültünk, hiszen a tavon horgászók visszajelzései alapján a halak nem feltétlenül csak a fenéken tartózkodnak, hanem attól elemelkedve, a vízoszlop középső részében is táplálkozhatnak. Ilyen körülmények között hosszúelőkés-szereléket alkalmazva gyakran már vízközt kapásra ingerelhetjük a halakat. Na de még milyen kapásra! A behulló, lassan süllyedő csalira lényegében „rárabolnak” a pontyok és amurok, így nem nagyon kell gondolkodni, hogy kapásunk van-e vagy sem. Éppen ezért a kiklipszelt horgászat nem célravezető, hiszen a csalinkkal megugró halak nem hagynak időt arra, hogy kiakasszuk a zsinórunkat és ennek gyakran szakítás lehet a vége.

TIPP
Vízközti horgászatoknál érdemes minél hosszabb előkét alkalmaznunk, gyakran akár két méter hosszúra is szükség lehet. Azonban nemcsak a hossz segíthet minket, hanem a vastagság is, hiszen egy nagyobb átmérőjű monofil zsinór lassabban süllyed, mint vékonyabb társai.

IMG-2235-TimarPR-1908.jpg

Etetőanyagunkat a vízközt tartózkodó halaknak megfelelően választottuk ki. Szabolcs a szemes anyagok mellett egy kilogramm Elite Carp etetőanyagot használt, ami kimondottan nehéz, nagyobb méretű szemcsékből álló keverék, szép sárga felhőt húz a teljes vízoszlopban is. Kosarába először csemegekukoricából és kenderből álló magmixet töltött be, majd ezt mindkét végén lezárta egy kevés, lazán megnyomott etetőanyaggal. Ezzel azt érte el, hogy a kosár becsobbanásakor az etetőanyag gyorsan kioldódott és vízközt egy szép felhőt alakított ki, a magmix pedig a fenéken elterülve várta az etetésre érkező halakat és folyamatosan fenntartotta az érdeklődést.

IMG-2217-TimarPR-1908.jpg
Én ezzel szemben a Competition Carp névre keresztelt, panettonés-citrusos keveréket választottam, melyet a bekeveréshez szükséges öt deciliter folyadék helyett – egy kilogrammhoz értve – csupán néggyel kevertem be, ezért szárazabb mixet kaptam. Az így előkészített etetőanyag előnye, hogy a vízbe csobbanás pillanatától kezdve robbanásszerűen oldódik ki a kosárból, egy látványos, szabad szemmel is jól látható világos színű felhőt képez a vízben. További csalogatóhatása, hogy az etetőanyagot alkotó szemcsék nem tudják kellően megszívni magukat, így, ha esetleg le is ér a kosárban a fenékre, tartalmazni fog félszáraz felszálló szemcséket, melyek folyamatos utánpótlást biztosítanak a vízközt portyázó pontyok számára.
Az ilyen pörgős horgászatoknál is szükséges egy bizonyos mennyiségű alapozóetetés, azonban öt-hat nagyobb méretű kosárnyi etetőanyag és két-három maréknyi szemes anyag már elég a horgászat beindítására. Csalinak főként csemegekukoricát, csontit és persze a Method Mix szériába tartozó Soft Pelletet használtunk, amelyek a hosszú előkének köszönhetően lassan süllyedtek le, de a feneket nem túl sokszor érték el, hiszen a nagyobb mennyiségben jelen lévő pontyok szinte azonnal rávetették magukat a behulló csalira.
Ezeknek az aktív, pörgős pecáknak nincs speciális eszközigénye, a már megszokott Timár Mix Feeder Guru botok tökéletesen muzsikáltak. Kellő gerincességük mellett a hirtelen jött kapásokat és a halak első kirohanásait megfelelően kompenzálják. Az eddig elérhető 300 és 330 centiméteres változatok mellé pedig a közeljövőben megérkeznek az eggyel hosszabb, 360 centiméteres modellek is, így már a rövidtávú pecák mellett a nagyobb távolságok eléréséhez, de finom horgászatokhoz is lesz kiváló bot a Timár Mix kínálatában.
Ezúttal egy igazán aktív horgászatban vehettünk részt, melynek kulcsa a megfelelően elkészített csalogatóanyagok mellett egyértelműen a rövid táv kiválasztása és pontos horgászata volt. Számtalan ponty került rövid időre a merítőszákokba, majd kíméletesen vissza a vízbe. Nem csak a nagy távolságokat érdemes hát célozni, mert az igazi élmény gyakran a lábunk előtt vár minket.

IMG-2238-TimarPR-1908.jpg