Partról a Dunán

Számos lehetősége van a folyóvizeken horgászóknak, hiszen partról és csónakból is felkereshetik a legideálisabbnak vélt szakaszokat. Talán horgászati szempontól az utóbbi verzió lehet eredményesebb, hiszen szinte bárhol leköthet a horgász, ahol szerinte a halak tanyáznak. Azonban van egy technika, melyet nem előnyös csónakból űzni, ez pedig a rakósbotos horgászat.

 Szerencsére nagyon sok olyan szakasz van természetes vizeinken – a Dunán, a Tiszán vagy bármely más folyónkon is – ami nemcsak alkalmas a terep a rakósbotos horgászatra, de még halat is foghatunk. Az ilyen részeken találkozhatunk horgászokkal, akik szívesen segítenek a megfelelő horgászhely kiválasztásában.

1911_DSCN1222.jpg
A rakósbotos horgászatoknak meglehetősen magas felszerelésigénye van, azonban leszűkítve a dolgokat a fontosabbakra már nem is tűnik annyira bonyolult feladatnak a kipakolás. Talán a legfontosabb elem a versenyláda és a görgő, melyek nélkül nem lehetetlen, de igencsak nehézkes egy kényelmes horgászat. Ezeken kívül nem kell más, mint egy dézsa az etetőanyagunknak, egy merítőháló és néhány aprócikk, mely a szerelékünk elkészítéséhez szükséges. Természetesen lehet még bonyolítani a dolgokat, de egy hétköznapi rakósbotos úsztatáshoz teljesen felesleges jobban belemélyedni a felszerelések sokaságába.
Timár Gábor ezúttal a gönyűi Duna-partra látogatott el egy kis úsztatásra. Etetőanyagnak egy már sokszor bizonyított dunai keveréket készített elő, mely a következő alkotó­elemekből állt:
3 kg Timár Mix Folyóvízi Sajtos,
1 kg Timár Mix Big Fish River,
6 kg Folyóvízi Agyag,
2 kg Mosott kavics és 1 liter csonti külön ragasztva.
A négy kilogramm etetőanyagot és a földet már a horgászatot megelőző este keverte, így biztosítva, hogy a szemcsék teljesen megszívják magukat nedvességgel. A Folyóvízi Sajtos és a Big Fish River is kizárólag nehéz szemcséket tartalmaz, amelyek kellően megnedvesítve az erősebb sodrás ellenére is az etetésünk helyén maradnak, a hozzáadott agyag pedig plusz nehezéket jelent.
Mivel a horgászat reggelére a Duna vízszintje csaknem 60 centimétert emelkedett, bíztunk abban, hogy élménydús horgászatban lesz részünk. A rakósbotos szerelék lelkét egy 20 grammos Timár Mix River Stop laposúszó adta. Ezzel az úszóval az enyhén lassított csalivezetéstől a teljesen megállítottig bárhogyan felkínálhatjuk a horogravalót, így igazán univerzális laposúszóról beszélünk. Az ólmozást végtelenül leegyszerűsített verzióban alakítottuk ki. Egy darab 4-es számú (0,16 g) jelzőólom felett 30 centiméterrel helyezkedett el a főólom, ezzel elérve a lehető legkevesebb gubancolódást. Mivel az előke 25 cm hosszúságú, a felcsalizott horog nem, vagy csak nehezen tud visszacsapódni a főólmozásra. A megfelelő horog kiválasztása mindig nagy dilemma, hiszen célszerű egy erősebb, de mégis könnyebb verziót választani, ami bírja a nagy testű halak fárasztását is. Erre a horgászatra a Timár Mix aprócikk újdonságai közül a Feeder névre keresztelt típust választottuk. Ez egy már megszokott, öblös, diabolo formára épülő horog, melynek kellően megerősített szára tökéletesen alkalmassá teszi folyóvízi horgászatokhoz is. Az előke jelen esetben 0,15 mm-es Maver Zero Fluorocarbon volt. Ennek a zsinórnak előnye a többi fluorocarbonhoz képest, hogy kellően merev, ezzel tovább csökkentve a gubancolódás lehetőségét.

1911_DSCN1110.jpg
Folyóvízen fontos kérdés lehet még, hogy milyen rakós botot használjunk. Mivel a legritkább esetben kell 12-13 méterre horgászni, elegendőek a rövidebb, úgynevezett marginbotok. Ezek általában 9-10 méteres hosszban kaphatók, de létezik belőlük 6 méterestől egészen 11 méteres változatig is. Azonban, ha nemcsak folyóvízen horgászunk, érdemes lehet egy erősebb, pontyos rakós botot vásárolni, melyet a kívánt hosszban összerakva akár 13 méteres hosszban is úsztathatunk. A lényeg csupán az, hogy mindenképpen erősebb botot használjunk, mivel a relatív nagy tömegű szerelék mellett az erősebb halak kirohanásainak is ellen kell állnia. Timár Gábor erre a horgászatra a Maver 971-es rakós botját választotta. Ennek a botnak három, azonos átmérővel rendelkező színezett nyéltagja van, így 10, 11,5 illetve 13 méteres hosszban is egy erős, törésbiztos nyéltaggal a kézben horgászhatunk.
Az alapozóetetés 5 nagy méretű, kétkezes gombócból állt. Ez egy folyóvízi horgászatnál kevésnek tűnhet, de a folyamatos ráetetésnek köszönhetően mindig találnak a halak táplálékot az etetésünkön. Az alapozógombócokat célszerű a horgászni kívánt hely fölé körülbelül 1 méterrel bedobni, így – természetesen a vízmélység függvényében – majdnem a botspicc alá érkeznek a mederfenékre. Az úsztatás során a szerelékünket az etetés fölé kell behelyeznünk úgy, hogy mire horgunk az etetőanyaggombócokhoz ér, az úszó már teljesen beállva várja a kapást.
Fontos lehet a megfelelő csalivezetés kiválasztása is. Alapjában véve három drasztikusan különböző csalivezetést különböztethetünk meg. Az első a víz sebességével megegyező ütemben engedett szerelék. Ilyenkor a csalink megfelelő eresztékbeállításnál a fenéken pattogva folyamatosan halad, ezért hosszabb úsztatásokkal nagyobb távolságban tudjuk keresni vele a halakat. Különösen eredményes lehet keszegfélék horgászatakor.
A második az enyhén visszatartott csalivezetés, ilyenkor szerelékünk a vízben egy bizonyos szögben áll. Ezt a csalivezetést már a nagyobb testű halak is előnyben részesítik. Paducok, szilvaorrúak és márnák horgászatakor lehet előnyös.
A harmadik, és egyben legpasszívabb csalivezetés a megállított verzió. Ilyenkor a csalink a fenéken egyhelyben áll, és csak akkor mozdul arrébb, ha mi arrébb engedjük. Ez az igazán nagy testű halak horgászatakor alkalmazható a legjobban, legyen szó márnáról vagy pontyokról.

1911_DSCN1211.jpg
A horgászatunk alatt folyamatosan volt érdeklődés a horgunk körül, azonban a még finoman táplálkozó folyóvízi halakat nagyon nehéz volt szákba is terelni. Az egyértelműen látszott, hogy az etetőanyag kiválóan vonzotta a halakat, azonban a csalit még nem túl bátran vették fel. Mindezek ellenére sikerült néhány paducot és szilvaorrú keszeget a partra invitálnunk egy fotó erejéig.
Hamarosan újra találkozunk, addig is kellemes folyóvízi horgászatokat kívánunk!