A legújabb Timár MIx termékek már megvásárolhatóak webáruházunkban!
www.pecaplaza.eu

Mi kerüljön a dobozunkba?

Ismét eltelt egy év, és már megint a szobák melegébe kényszerülnek a horgászok a hideg elől. Ebben az időszakban már csak kétféle sporttárs merészkedik ki a vízpartra. Egyrészt a bátrabbak, akik nem rettennek meg a mínuszoktól, másrészt, akik csillapítani kívánják elvonási tüneteiket, és ugyan nem esik annyira jól a vízparton lenni, de belül valami azt súgja, hogy ettől könnyebben elviselhető a tél.

Mit is tehet a horgász ebben az időszakban? Nos, amikor már az összes elérhető horgászvideót megtekintettük, és az írásokat is alaposan áttanulmányoztuk, akkor jön el a felszerelések rendberakásának, letakarításának és a hiányos, a szezon közben megfogyatkozott horgászcikk-készletek feltöltésének ideje. Az előbbi két tevékenység mikéntjéről már számos írás megjelent, azonban, hogy mi kerüljön a horgászdobozunkba már mindenkinek nagyobb dilemma. Természetesen vannak olyan jól bevált aprócikkek, amelyek mindenkinél megtalálhatók, mivel fogyóeszközök. Ezekre mindig szükség lehet (például a különböző forgók és horgok), de ahogy telnek az évek ezekből is jöhetnek olyan újdonságok, amelyek felkeltik az érdeklődést és próbálgatásra serkentik a horgászokat. Ezek mellett a technikák folyamatos fejlődésének köszönhetően mindig kerülnek elő olyan „varázseszközök”, amelyeket nem lehet otthagyni a boltok polcain. 2019 végétől már a Timár Mix kínálatában is megtalálhatók a legszükségesebb aprócikkek, így a több mint százféle etetőanyag, megannyi csali és egyéb adalék mellett horgászatunk szinte minden elemét felépíthetjük Timár Mixes termékekkel. Nézzük is át, hogy milyen apróságokkal érdemes feltöltenünk a horgászdobozunkat! Stopperek Széles körben használt kiegészítők, melyek fekete (black) és többszínű (colour) változatban kerülhetnek a horgászok szolgálatába.

IMG_20191126_144829-TimarPR-202001.jpg

Mindegyik szín öt méretben készül, és csomagonként 18 darab ütközőt tartalmaz. Használata egyszerű: az ütközőt tartó fém hurkon átvezetve damilunkat könnyedén ráhúzhatjuk a segédeszközt. TIPP Ha a stopper nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint például egy etetőkosár ütköztetése, akkor érdemes akár kettőt is felhelyezni a zsinórra, úgy biztosan nem csúszik arrébb. Forgók Négy különböző széria is került az aprócikkek kínálatába. A Sima forgó a lehető legegyszerűbb megoldást nyújthatja két zsinór összekapcsolásához vagy akár előkénk rögzítéséhez. Tíz különböző mérete (2-20) között minden technikához megtalálhatjuk a legjobban odaillő darabot. A Csapágyas forgó funkciója megegyezik a Sima forgóéval, azonban a sokkal könnyedebb forgásnak köszönhetően igazán kifinomult szerkezet. A legkisebb méretek már egy szem csonti mozgását is képesek átvenni, így zsinórunk biztosan nem fog tekeredni a Csapágyas forgót használva. Tizenhárom mérete (3/0-22) között a ragadozóhalas horgászoktól egészen a finomszerelékes versenyzőkig mindenki találhat szimpatikus darabot. A Karabineres forgó alapját egy sima forgó adja, melyhez speciális kialakítású gyorskapocs csatlakozik, így a hurkolt zsinórunkat is könnyedén beleakaszthatjuk és egy mozdulattal sérülésmentesen kivehetjük. Alkalmas lehet úszók, etetőkosarak vagy előkék rögzítésére is. Nyolc méretben kerül csomagolásra. A Biztonsági kapcsos forgó ennél sokkal finomabb. A csapágyas forgórész, valamint az egyedi kapocs lehetővé teszi a műcsalik biztonságos rögzítését is, garantáltan nem nyílik ki használat közben. Szintén nyolc különböző méretben kapható. Feeder gyorskapocs A methodfeeder-technika elterjedésével szükségessé vált egy olyan gyorskapocs elkészítése, mely ütközőként is szolgál és könnyű előkecserét tesz lehetővé. A Feeder gyorskapcsok minderre alkalmasak, kellően erős anyaguknak köszönhetően rendeltetés szerinti használat mellett szinte elpusztíthatatlanok. A kisebb, S-es méretet a finomkezű horgászoknak ajánljuk, míg a nagyobb L-es már a nagytestű halak horgászatakor tesz jó szolgálatot. Csalitüske, csalitüske szilikonnal A modern pop-up és wafters csalikat többféle módon rögzíthetjük a horgunk körül, de a legegyszerűbb verzió egyelőre a csalitüske használata. Nincs is vele más dolgunk, mint a horog mellé kötni egy rövid hajszálelőkére, a tüskét pedig belenyomva egy kiválasztott csaliba már repülhet is a halak felé. Azoknak sem kell elkeseredni, akik nem tudják megkötni a horgot, hiszen a szilikonos verziónál csupán bele kell bökni horgunkat a műanyagba, így hajszálelőke nélkül is könnyedén használhatunk csalitüskét. Gumigolyók Etetőkosarak vagy úszók ütköztetésére szolgáló golyók, melyek anyaguknak köszönhetően könnyedén felveszik és feldolgozzák a rájuk eső nyomást vagy ütést. Négy mérete közül mindegyiket alkalmazhatjuk maximum 1 mm vastagságú zsinórhoz is.

IMG_20191127_153508-TimarPR-202001.jpg

Fűzőtű és fúró Ha a csalikat nem tüskével szeretnénk a horog mellé helyezni, hanem hajszálelőkével, akkor mindenképpen szükségünk van olyan segédeszközökre, amelyek lehetővé teszik a zsinór átjuttatását a tömör csalikon. A Fúrót használva könnyedén lyukat fúrhatunk a kisebb-nagyobb pop-upokba, míg a Fűzőtűt alkalmazva a legkisebb csalikon is könnyedén átvezethetjük a hajszálelőkét. Quick Change forgó szilikonnal Elsősorban bojlis horgászathoz kifejlesztett segédeszköz, mely az előkénk egyszerű rögzítésére szolgál. A forgóra húzható szilikon pedig gubancgátló is, így a felcsalizott horgunk nem tud visszacsapódni a szerelékre. Horogbefordító Szintén a bojlisok közt elterjedt aprócikk. Funkciója, hogy a horgunk hegyét a bevágás pillanatában bármely pozícióból a hal szája felé irányítsa, segítve ezzel a könnyebb akadást. German rig csalitüskével Ami a feederes horgászoknak a hagyományos csalitüske, az a bojlikkal csalizóknak a German rig. A kis ütközőnek köszönhetően a nagyméretű horgokon bárhova rögzíthető a hozzá tartozó csalitüske, így biztosan úgy tudjuk felkínálni a csalinkat, hogy a horog hegye szabadon marad. Természetesen ezeken az aprócikkeken kívül megtalálhatók a különböző horgok is a Timár Mix kínálatában, ezekről azonban egy másik alkalommal esik majd szó. Kellemes felkészülést és halban gazdag új évet kíván a Timár Mix csapata!