A legújabb Timár MIx termékek már megvásárolhatóak webáruházunkban!
www.pecaplaza.eu

Extrém szezonkezdet

A szokottnál is enyhébb tél elmúltával már nemcsak az otthon melegében merengve gondolhatjuk át horgászatainkat, hanem ki is merészkedhetünk a szabadba, és élesben is kipróbálhatjuk a különböző márkák által kínált, és a frissen beszerzett újdonságokat.

DSCN2376-TimarPR-202003.jpg

A kellemes, tavaszias időjárásban mi, a Timár Mix horgászai is kilátogattunk egy intenzíven telepített tó partjára és kipróbáltuk az új Extreme család etetőanyagait és pelleteit. Számunkra már nem ismeretlenek ezek a termékek, hiszen általánosságban elmondható, hogy az egyes újdonságok hosszú teszteléseken esnek át, míg a végleges formájukat elnyerik. Azoknál a termékeknél, melyekhez különösen nagy reményeket fűzünk, akár több szezonon át is tarthat ez az aprólékos folyamat. Ebben az időszakban rengeteg tesztelésen esnek át az etetőanyagok, ide értve a hétköznapi és természetesen a versenykörülmények közötti felméréseket, hiszen így deríthetők csak ki az esetleges javítanivalók.

DSCN2367-TimarPR-202003.jpg

Az aktuális horgászaton több módszerrel is kipróbáltuk az új EXTREME széria termékeit, hiszen ez egy olyan etetőanyag-család, amit a feederes horgászat mellett akár rakós- vagy matchbotos technikához is sikeresen alkalmazhatunk. Az etetőanyagok sokféle roppantott pelletet tartalmaznak, melyek több, híresen jó halnevelőtáp alapanyagául is szolgálnak, így garantáltan jó hatással vannak a telepített halakra. Az EXTREME termékcsalád három különböző ízesítése közül az év bármely szakaszában megtalálhatjuk a legjobban működő változatot. Mindegyiket sikeresen alkalmazhatjuk egész éven át, mégis úgy gondoljuk, hogy a fehér csokoládé aromájú rendkívül édes keverék inkább a téli-tavaszi, a narancs-fahéj ízesítés a tavaszi és őszi, míg az édeskukoricás változat leginkább a nyári időszakban hozhatja meg a kiemelkedő eredményeket. Ebből a gondolatmenetből kiindulva a horgászatunkon a fehér csokis etetőanyagot és a hozzá akár adalékanyagként is tökéletesen passzoló Pellet and Juice-t használtuk fel.
Az alap-etetőanyagon rögtön kibontás után látszik, hogy nem megszokott keveréket tartunk a kezünkben. Ránézésre egy durva szemcsés, de mégis rendkívül tartalmas csalogatóanyag, ami a meglehetősen tömény aromájának és magas beltartalmának köszönhetően hamar a halak és a horgászok kedvencévé válhat. Elkészítésénél csupán arra kell figyelnünk, hogy a megnedvesítéshez szükséges folyadékot – ami 0,6 dl kilogrammonként – lehetőségeinkhez mérten több ütemben javasolt az etetőanyagunkhoz adni. A nagy mennyiségű roppantott pellet miatt az egyes keverési fázisok között érdemes akár több percet is várni, hogy a nagyobb méretű darabok is könnyen megszívhassák magukat. Ezután a megfelelő állag eléréséhez egy rostán áttörve vezet az út, így kaphatjuk meg a szerintünk napjaink egyik legjobban működő methodos keverékét. Az egyébként külön is nagy sikerekre hivatott Pellet and Juice-t adalékanyagként használva a már kész etetőanyaghoz kis százalékban hozzákeverve egy még attraktívabb és figyelemfelkeltőbb halmágnest kaphatunk.
Horgászatunk alkalmával a tó adottságainak lehető legjobb kihasználása volt a cél. A rendszeres telepítéseknek köszönhetően nagy mennyiségű, átlagos, 1-2 kilogrammos ponty és rendkívül sok kisebb 10-20 dekás kárász található a vízben, ezért vegyes zsákmány volt a cél, mégis a nagyobb szemcseméretű csalogatóanyagnak köszönhetően bíztunk a pontyok szelektálásában.

DSCN2450-TimarPR-202003.jpg
Timár Dániel rakós bottal indult neki a napnak. A hideg víz ellenére is egy relatív nagyobb, nyolc gombócból álló etetőanyagalapot kupakolt be a lehető legnagyobb pontossággal. Taktikája az volt, hogy a horgászat elején az etetésen hirtelen megjelenő kárászok közül pontos horgászattal próbálja meg a lehető legtöbb kapást elérni, majd az etetéstől egyre távolodva keresi meg a még bátortalan pontyokat. Szerelékét a következő alkotóelemekből készítette el: 0,18 mm-es Maver Smart MRT főzsinór, 0,8 grammos érzékeny, de stabil rakós botos úszó, 20 cm hosszú, 0,11 mm vastag Maver Smart Zero Fluorocarbonból készült előke, 18-as méretű Timár Mix Feeder horog.
Timár Szabolcs a hosszú előkés feederezésre alapozta horgászatát, bízva a kárászok rendkívüli aktivitásában. A nap kezdetén hat etetőkosárnyi EXTREME Fehér csokoládés etetőanyagot dobott be a 20 méteren kiklipszelt távra. A még lehűlt vizekben Szabolcs nem használja a kifejezetten etetésre kifejlesztett nagy méretű etetőkosarakat, ilyenkor csak a horgászatra szánt kisebb, diónyi töltőtérfogattal rendelkező kosarakkal végzi az etetést és a horgászatot is. Szerelékének fontos alkotóeleme volt a duplán sodort 0,6 mm vastag Maver Feeder Gum, mely egyrészt a dobás közbeni gubancok elkerülésében segít, másrészt a finoman táplálkozó halak biztosabb partra segítésében játszik nagy szerepet. Előkéje 70 cm hosszúságú, 0,11 mm vastag Maver Zero Fluorocarbonból készült, melynek végére egy 20-as méretű Maver Katana 1135-ös fekete, öblös horgot kötött.
Én method és hosszú előkés feederrel vágtam neki a horgászatnak. Mindkét technikához az EXTREME Narancs-fahéj etetőanyagot használtam egy kevés azonos ízesítésű Pellet and Juice hozzáadásával. Célom az volt, hogy a hosszú előkés felszereléssel egy pontos etetést kialakítva a kisebb-nagyobb kárászokat veszem üldözőbe, míg a methodos bottal keresőhorgászatot indítok a pontyok megtalálására. A hosszú előkés felszerelés megegyezett a Szabolcs által használttal, míg a másik, Maver MV-R 330-as feederboton egy 20 grammos in-line, azaz belső zsinórvezetéses methodkosár foglalt helyet egy egyszerű Timár Mix L-es Feeder gyorskapoccsal rögzítve. Előkém 10 cm hosszú, 0,12 mm vastag Maver Smart Exel zsinórból és 14-es Timár Mix Feeder Warrior horogból állt, ami mellé egy hajszálelőke segítségével rögzítettem a csalimat.
Számolatlanul fogtuk a kárászokat, de a várakozásainknak megfelelően azért néhány ponty is tiszteletét tette a horgainkon és kicsit megmozgatta a hosszú tél alatt pihentetett „fárasztóizmainkat”. Reméljük, hogy az EXTREME termékcsalád keverékei és csalijai mindenki számára legalább olyan sikeresek lesznek, mint amennyire számunkra voltak a tesztelések alatt.