A legújabb Timár MIx termékek már megvásárolhatóak webáruházunkban!
www.pecaplaza.eu

Magos gondolatok

Hagyományos, mégis kortalan. Mellőzött, mégis kikerülhetetlen. A szelektív horgászatok elengedhetetlen csalogatóanyagai:  a szemes magok.

 Ha szabadidőnk engedi gyakran járjuk a vízpartokat és beszélgetünk horgászokkal. Egy-egy ilyen találkozás alkalmával számos információval tudjuk segíteni a sporttársakat, hogy sikeresebb legyen a napjuk, más szemszögből nézve pedig felénk is több olyan hasznos visszajelzés érkezhet, amelyek segítségével az eddigi termékeket még jobban a horgászok és a halak igényeire alakíthatjuk, vagy akár be tudjuk építeni az újdonságaink fejlesztésébe.
– Á, ma megint csak az apraja eszik… – mondta egy ifjú horgász legutóbbi találkozásunkkor, miközben bosszúsan fárasztja sokadik kis pontyát egy nagyhalas horgásztavon. Felszerelését és csalogatóanyagait megvizsgálva egyértelműen látszott, hogy a „modern methodos szemlélet” szerelmese, hiszen finom szemcsézetű etetőanyaga mellett pop-upok és wafterek sokasága sorakozott fel.
– Pellettel próbáltál etetni? – kérdeztük rá a számunkra megoldást jelentő csapásvonalra.
– Nem szeretem a pelleteket és nem is tudom jól bekeverni azokat – válaszolta.
– És szemesanyaggal? – kérdeztük tovább a szelektálás lehetőségeit.
– Azt csak a nagypapám használta, én sose próbáltam.
Ez volt az a mondat, amin kicsit meglepődtünk, bár a mondanivaló tartalmát már nagyon jól ismerjük. A régi idők klasszikus csalogatóanyagai napjainkra már a háttérbe szorultak, hiszen a jobbnál jobb etetőanyagok közül sokkal bátrabban választanak a horgászok számukra szimpatikus verziót. Természetesen vitathatatlan, hogy a szemes anyagok távcsalogató hatása töredéke az etetőanyagokénak, azonban így is számtalan olyan előnyük marad, amelyek nélkülözhetetlenek néhány szituációban. Az egyik ilyen pontosan az a szelektálóhatás, amire szüksége lett volna fiatal sporttársunknak a fent említett szituációban. Szemes anyagokat használva sokkal lassabban kelthetjük fel a kisebb halak figyelmét a bejuttatott táplálékkal, így több idő marad a nagyobb halaknak az etetésünkre találni. És ha már egyszer oda is találtak a nagyobb halak egy nem túl koncentrált etetésen – ami mondjuk 1-2 négyzetmétert jelent –, a darabosabb szemcséket tartalmazó „svédasztalon” sokkal tovább tudnak keresgélni, így növelve annak az esélyét, hogy a felcsalizott horgunkat is beszippantják.

IMG_134034_PR_Timar_20_08.jpg

TIPP
Nagyobb vízterületeken jó megoldás lehet, ha a horgászat elején etetőanyaggal csalogatjuk magunkhoz a halakat, majd a helyben tartó hatást már szemes anyagot bejuttatva érjük el.

A Timár Mix kínálatában eddig 11 féle szemes anyag vagy magmix volt elérhető. Az olyan különböző, közkedvelt ízesítésű főtt kukoricák mellett, mint például a vaníliás, a kagylós vagy az epres fellelhetők egyéb magvak is. Ezek közül kiemelhetjük a nagyhalas horgászok egyik favoritját, a tigrismogyorót vagy a meglehetősen sokféleképpen felhasználható kendermagot. Bármilyen hihetetlen, versenyzés közben még mi is használjuk ezeket a termékeket, hiszen kiemelkedő minőségük mellett számos előnyük is a győzelemhez vezetheti a horgászokat.
A szemes anyagok között egy különleges vonalat képviselnek a magmixek. Tapasztalataink alapján, ahol a halak pozitívan reagálnak a keményebb magokra, ott különlegesen eredményes lehet, ha egyszerre többféle szemes anyagot is be tudunk juttatni. Erre kínál egyszerű és hibátlan megoldást a 7 magos és 3 magos magmix. Mint a nevük is mutatja egyikben három (kukorica, búza, kender), míg a másikban hét (kukorica, búza, kender, tigrismogyoró, csillagfürt, juharmag, csicseriborsó) különböző, a halak által kedvelt szemes anyag található, így változatos táplálékot juttathatunk be ezekkel a termékekkel.

DSCN4389_PR_Timar_20_08.jpg

TIPP
A szemes anyagokkal történő etetés egész évben eredményes lehet, hiszen a tógazdaságokban nevelt halak takarmányozása is ezzel történik, így hát ismerik, és szívesen fogyasztják azt.
2020-ban termékeink közé újdonságként érkeztek meg az úgynevezett erjesztett, tejsavas magok. Ezek a termékek egy megállított erjedési folyamaton esnek át, így az emberi orr számára kissé kellemetlen, a halak számára mégis csábító csalogatóanyagot kapunk. Ezek a szemes anyagok kifejezetten a nyári időszakban eredményesek, hiszen a melegebb vizekben ez a szag könnyebben terjed, így a kiváló helyben tartó hatása mellett még távcsaliként is funkcionálhat. Arról nem is beszélve, hogy a nagyhalas tavakon a legszebb fogásokat általában az ilyen jellegű magoknak köszönhetik a horgászok. Kínálatunkban az idei évben a Tejsavas natúr kukorica és a Tejsavas 3 magos mix képviseli ezt a vonalat.
Na, de térjünk is vissza a már korábban említett sporttárshoz a vízpartra! Amikor már a sokadik kis ponty után mindenképp szerettünk volna segíteni egy igazán szép példány szákba terelésében, gondoltunk egyet, és vittünk neki egy 7 magos mixet, hogy próbálja ki. Egy egyszerű bordás kosár felszerelése után már repültek is be a 80% szemes anyagból és 20% etetőanyagból álló gombócok a nem túl távoli tavirózsafolt közvetlen közelébe. Sajnos, ezután ott kellett hagynunk az ifjú horgászt, de pár nap múlva összefutottunk vele. Elmondása szerint az etetés után körülbelül fél órával megjelentek a nagyobb pontyok a környéken, és sikerült is közülük rövid idő alatt néhány szebb halat megfogni. Ennek örömére már be is vásárolt különböző szemes anyagokból, hiszen vákuumcsomagolásuknak köszönhetően hűvös helyen tartva akár hónapokig is elállnak, így bármikor felhasználhatja azokat.
Reméljük, a natúr vagy akár a tejsavas szemes anyagaink ezután más horgásztársaknak is meghozzák a várva várt kapitális fogást.