A legújabb Timár MIx termékek már megvásárolhatóak webáruházunkban!
www.pecaplaza.eu

Versenyzőktől, nem csak versenyzőknek

Az etetőanyagok színes tárházában mindenki találhat kedvére valót. Van, amivel sokat lehet fogni és akad, amivel keveset, de ne feledjük, gyakran ez nem csak az etetőanyagon múlik.

A legtöbb horgász számára kétféle etetőanyag létezik: amivel sokat fogott már és amivel még kapása sem volt. Ez utóbbira gond nélkül rávághatjuk, hogy: ez egy rossz etetőanyag, ne vegyetek ilyet! A legtöbb fórumon az ilyen jellegű hozzászólásokra azonnal érkezik a kontra, amiből már tisztán látszik, attól, hogy valakinek egy adott helyzetben, adott vízen nem működik valami, még másnak, máshol vagy még inkább máshogyan hibátlanul alkalmazható. De mitől is lesz egy etetőanyag jó? A legtöbb gyártó, de a nagyobbak biztosan, hosszú évek tapasztalatait, alapanyagismeretét használják fel az általuk forgalmazott legjobb vagy legjobban alkalmazható keverékek összeállítása során. Egy-egy etetőanyag mögött már piacra kerülése előtt is több tíz, de leginkább több száz horgászattal töltött óra van, így mire a boltok polcaira kerül egy termék, szinte minden negatív vagy nemkívánatos tulajdonság javításra került. Ez igaz az alap, úgynevezett „basic” keverékekre és természetesen a legmagasabb minőségű verseny-etetőanyagokra is.

DSCN2427_PR_Timar_20_10.jpg

A Timár Mix kínálatában szereplő közel kétszázféle etetőanyag mindegyike átesett ezeken a tesztelési folyamatokon, ám hozzánk legközelebb mégis a csúcsminőségű finomszerelékes keverékek állnak. Az Elite és ­Competition mixek hátterében Timár Gábor több, mint 40 éves versenytapasztalata áll, mely évről évre kiegészül a Timár Mix versenycsapat tagjainak ötleteivel, így minden szezonban újabb, sokrétűbb és szinte minden körülményhez megfelelő alternatívát nyújtó palettával tudunk szolgálni a horgászok számára. Ezek a keverékek a legmagasabb minőségű, Európa különböző pontjairól érkező alapanyagokból állnak, melyek között természetesen nagy számban fellelhetők a hazai termékek is. Megfelelő arányokban összeállítva olyan komplex etetőanyagokat kapunk, melyek már számtalanszor bizonyítottak a hazai és a nemzetközi horgászversenyzésben, de a hétköznapi horgászatok során is.

DSCN3674_PR_Timar_20_10.jpg

A Timár Mix Elite széria a 2020-as évre kilenc termékre szűkült, ám még ebben a repertoárban is minden hazai békés hal horgászatához találhatunk alternatívát. A méltán híres Elite Carp a 2010-es verseny­évadban robbant be a köztudatba és azóta is nagy népszerűségnek örvend. Ha kifejezetten pontyra kell horgászni, akkor számunkra kihagyhatatlan ez a keverék a felhozatalból. Kellemes, citrusos illatának és a hozzáadott legjobb minőségű kukoricapogácsának (TTX) köszönhetően szinte bármikor kimagasló eredményeket hozhat ez a keverék. Három különböző verzióban érhető el: az Elite Carp Fine a sima Elite Carppal megegyező, ám finomabb szemcsés keverék, míg az Elite Carp Black sötét színű változatot jelent. Az Elite Ponty-Kárász szintén magas minőségű, közepes szemcseméretű etetőanyag, amely alapjául az egyik legkedveltebb etetőanyagunk, a Basic Ponty-kárász szolgált. Kiváló választás lehet kifejezetten kárászok és kistestű pontyok horgászatakor. Az Elite Bream kifejezetten dévérkeszeg horgászatához kifejlesztett barna etetőanyag. Kiválóan alkalmazható álló vagy lassan áramló vízen, fenéken történő keszegezéskor, de erősen túlvizezve alkalmas lehet vízközti horgászatokhoz is. Van, amikor kifejezetten apró karika- és dévérkeszegek fogása vezet a sikerhez. Ilyenkor bátran nyúlunk az Elite Spekulatius mixhez, mivel egyedi édes fűszeres és kekszes illata mágnesként vonzza ezeket a halakat. Nem túl mély álló és lassan áramló vizekhez ajánljuk. Az Elite Roach több mint tíz kiváló alapanyagot tartalmazó univerzális keverék, ami kifejezetten bodorka és keszegfélék horgászatához készült, ám kiválóan alkalmas bármilyen békés hal horgászatához. Barna változata a nyári keszegezések elmaradhatatlan eleme, míg az Elite Roach Black sötét színe miatt a felmelegedő vagy lehűlő vízű tavakon lehet aduász. Szükség volt a repertoárban egy relatív jobban tapadó, mégis könnyen bomló etetőanyagra is, ami kiváló a mélyebb állóvizek vagy csatornák keszegeinek horgászatakor.

IMG_20190225_171707_PR_Timar_20_10.jpg

Ez a keverék az Elite Match nevet kapta, mivel ez egy univerzális, bármelyik más magas minőségű etetőanyag kiegészítéseként is alkalmazható, de önmagában is hatékony etetőanyag. Az Elite River Gold már számtalan folyóvízi versenyen repítette felhasználóját a dobogó legmagasabb fokára. Ha előreláthatóan szilvaorrú keszeg, paduc vagy márna adja a fogásunk nagy részét, akkor ezt a mixet mindenképpen érdemes kipróbálni. Enyhén sajtos íze és jól tapadó állaga miatt kiváló megoldás lehet bármilyen folyóvízen használva. A Competition etetőanyagok az eddig megszokott Elite minőséget továbbfejlesztve, új generációs alapanyagokat felhasználva készülnek, így a legmodernebb keverékek közé tartoznak. Úszós horgászatok mellett akár a feeder­kosarunkba töltve is sikeresek lehetünk velük, erre kiváló bizonyíték a versenyzőink évről évre elért jó eredményei ebből a szakágból is.

DSCN3845_PR_Timar_20_10.jpg

A Competition Carp finom szemcsés pontyozó etetőanyag, melynek a legóvatosabb bajszosok sem tudnak ellenállni. Édeskés, enyhe panettone – azaz olasz kuglóf – ízesítése ma már nem ismeretlen a horgászok számára, és szerencsére a halak sem vetik meg. Megfelelően bekeverve alkalmas mélyebb vagy sekélyebb, álló vagy áramló vizek pontyaira horgászva egyaránt. Ha egy teljesen ismeretlen vízre érkeznénk és minden információ nélkül kellene a legtöbb halat szákba terelnünk, akkor teljes nyugalommal bíznánk magunkat a Competition Roach csalogatóhatására. Keszegfélék horgászatakor ez a sötétbarna, csokoládé és egyéb fűszerek illatával rendelkező etetőanyag az egyik legjobban bevált alternatíva. További előnye, hogy bármely más Elite és Competition keverékkel keverve eredményesen használható.

IMG_20190225_165904_PR_Timar_20_10.jpg

A Competition Bream egy erősen karamell­ízesítésű etetőanyag, így nem titok, hogy kifejezetten dévérkeszegek fogására alkalmazható. Enyhén túlvizezve vízközti horgászatra is alkalmas, de a fenék közelében is megfelelően fejti ki hatását. Ha egy versenyen küszözésre kerülne a sor, vagy csak az esti süllőzés csalihalait akarjuk megfogni, mindenképpen a Competition Bleak keveréket válasszuk, hiszen ez egy rendkívül attraktív, jól ködöző apróhalas etetőanyag. Az Elite széria mellett a Competition sorozatból sem marathat ki egy jó minőségű folyóvízi etetőanyag, ami nem más, mint a Competition River. Egy régi, jól bevált etetőanyag (Mester Mix) alapjaira épülő, azt mégis modernizálva előállított keverék a River, amely az áramló vizek mellett a mélyebb tavakon is felhasználható az etetőanyagunk nehezítéséhez. A Timár Mix Elite és Competition etetőanyagait használva garantáltan nem marad el a halfogás, akár hétköznapi, akár versenyen történő horgászatról legyen szó.