A legújabb Timár MIx termékek már megvásárolhatóak webáruházunkban!
www.pecaplaza.eu

Feeder vagy nem?

Minden method feeder, de nem minden feeder method – tartja a közmondás. Természetesen ez csak vicc, ám mégis van egy kis valóságalapja. A methodtechnika mellett, kissé elnyomva azért a hosszú előkés módszer is folyamatosan fejlődik. Talán mondhatjuk, hogy egyre többen lesznek az utóbbi szakág szerelmesei, ám nagyon úgy néz ki, hogy a method még hosszú-hosszú évekig vinni fogja a prímet Magyarországon.

A közelmúltban Timár Dániel és Timár Szabolcs egy szeretett vízükre látogatott el, ahol nagy számban megtalálható mindenféle hal egészen az apró keszegféléktől a kapitális méretű pontyokig, harcsákig. A horgászat célja nem is lehetett más, mint a hosszú előkés és a method feeder összehasonlítása. A két módszerhez külön taktikát állítottak fel a fiúk. Szabolcs a hosszú előkés verziót választotta.

15_PR_Timar_21_06_Teszt_alatt_az_új_pálca.jpg

A megfelelő horgászbotnak ennél a módszernél kritikus jelentősége van, hiszen rengeteg halunk mehet el, ha nem a legideálisabb felszerelést választjuk. Ezen a horgászaton egy új feederbot tesztelését kezdtük el, így azon még nem szerepel felirat, megjelenését jövőre tervezzük. Elöljáróban csak annyit, hogy egy lágy karakterisztikájú, leheletfinom és könnyű pálcát szeretnénk piacra dobni, ami kifejezetten a hosszú előkés horgászat szerelmeseinek lehet kiváló választás, azonban egy téli finom method­ozáshoz is ideális lehet. Az orsó dobjára most 0,20 milliméter vastag Maver River Stone merülőzsinór került, melyre Szabolcs egy csúszóra szerelt feederlink után egy rövid erőgumis részt kötött. Erre a nagyobb halak hirtelen kirohanásai és bólogatásai miatt volt igazán szükség. Szabolcs 50 centiméter hosszú előkéje 0,14 milliméter vastag Maver SLR Fluorocarbon zsinórból és egy 14-es Katana 1035-ös öblös horogból állt.

7_PR_Timar_21_06_DSCN7787.jpg

10_PR_Timar_21_06_Egyenponty_hosszúelőkével.jpg

Az alapozóetetését a parttól 25-30 méteres távolságra tervezte kialakítani a mederviszonyok függvényében. A horgászat előtt egy közepes méretű körteólommal feltérképezte a meder töréseit és az akadók helyzetét. Ez nem bonyolult, mindenképpen érdemes rá időt szánni, hiszen így megkímélhetjük magunkat a későbbi bosszúságoktól. A körteólmot az etetőkosarunk helyére akasztva bedobjuk a meghorgászni kívánt távolság mögé 4-5 méterre, majd a horgászbotunkat vízszintesen tartva lassú, de egyenletes húzással végighúzzuk az ólmot a mederfenéken. Ezzel a mozdulatsorral tisztán kivehetők a kavicsos és iszapos mederfenék közti különbségek, valamint a kisebb gödrök, púpok, akadók is. A megfelelő hely kiválasztása után a 20 grammos kerek Timár Mix feederkosárral 10 dobásnyi etetőanyagot juttatott be. Szabolcs választása a Competition Carp és Elite Carp etetőanyagok 50-50%-os keverékére esett. Ez a két etetőanyag kiválóan alkalmas pontyok és kárászok horgászatára. Szabolcs némi csemegekukorica hozzáadásával kicsit felturbózta a keveréket, így kezdte meg az alapozóetetést. Dani egy 40 grammos Extreme Method Feeder kosárral szerelte fel feederbotját. Az ő taktikája nagyban eltért Szabolcsétól, és nem csak az alkalmazott technika miatt. Mivel ezen a tavon a partvonal közvetlen közelében számos bedőlt fa és bokor található, úgy döntött, hogy ezek közvetlen közelébe horgászva, tízpercenként újradobva fogja végighorgászni a napot. A meghorgászott táv itt 25 méter volt, ehhez azonban nagynak tűnhet a 40 grammos feederkosár. Dani szerint azért volt szükség erre a méretre, mert a belógó ágak közvetlen közelében kellett horgászni, hogy kapást tudjon elérni, és egy kisebb kosárral dobva az időnként felerősödő oldalszélben pontatlanabb lett volna.

3_PR_Timar_21_06_Corn_Up_-_Több_szín_több_lehetőség.jpg

14_PR_Timar_21_06_Nagy_csali_nagy_hal.jpg

Felszerelésének gerincét egy 360 centiméter hosszú FeederGuru horgászbot adta, amely kiváló pálca a methodfeederes technikához. Kellően gerinces a nagyobb testű halak irányításához, valamint a pontos dobásokhoz, azonban rugalmas annyira, hogy a halak kirohanásait könnyedén feldolgozza. A 0,22 milliméter vastag Maver River Stone főzsinórján csupán a már említett methodkosár, egy feeder gyors­kapocs és egy Carp No.1 előkötött horogelőke foglalt helyet, Dani így a lehető legegyszerűbb technikával próbálta becserkészni a pontyokat és a kárászokat. Na de mit is töltött a kosárba? Mivel a tóban élő halakat javarészt különféle szemes magvakkal – kukorica, búza – etetik, a választás most két teljesen eltérő és ellentétes karakterű keverékre esett. Az egyik a FeederGuru Sweet Corn ízesítésű újdonsága volt egy kevés 3 milliméteres halibut pellet hozzáadásával. Ez a kukoricapogácsa (TTX) és kukoricacsíra alapokra épülő keverék kiváló és szénhidrátdús táplálék a pontyok számára, aminek jellegzetes illatát már messziről megismerik. Úgy fél kilogramm Extreme Feeder Pellet and Juice is került a tálcára, melynek különlegessége, hogy 80% 4 mm-es etetőpelletet és 20% azonos ízesítésű etetőanyagot tartalmaz. Ráadásul a csomagolásban találunk 1,5 deciliter speciális aromát is, így ez a mix igazán komplex csalogatóanyagnak számít. Ebből most a zöld színű frutti di mare, azaz tenger gyümölcsei ízesítésű volt a befutó, hogy a kukoricás etetőanyag mellett egy igazán figyelemfelkeltő halmágnes is szerepeljen a repertoárban. Alapozóetetésre ennél a horgászatnál nem volt szükség, hiszen a bokrok alatt tartózkodó halak csak megriadtak volna a nagy csobogástól, így a horgászat kezdetekor egyből a felcsalizott szerelés repült be a belógó ágak mellé. A horgászat első percétől mindkét módszernél folyamatosan volt érdeklődés a csalik iránt.

 

Szabolcs a hosszú előkés technikával kezdetben a nagyon szép méretű ezüstkárászokat aprította, majd egy kisebb szünet után megérkeztek a klasszikus méretű 1,5-2 kilós pontyok is az etetésre. Dani a horogra tűzött csali méretével tudta szelektálni a bokrok árnyékából kicsalogatott halakat. Ha kisebb, 9 mm-es method pelletet tűzött a csalitüskére, szinte azonnal kárász vagy kis ponty volt a horgon, míg ha nagyobb, 14 mm-es Corn Up vagy Fluo Bonbon került a horog mellé, akkor már az igazán szép, többkilós pikkelyesek is megmutatták magukat. Az élvezetes horgászat végén egyértelmű volt, hogy a hosszú előkés horgászat darabszámban aznap messze felülmúlta a methodot, azonban a fogott halak átlagsúlya hozzávetőlegesen feleannyi volt, mint a methodos halaké. Bátran kijelenthetjük, hogy nyáron mindkét módszer eredményes lehet, így mindenkit arra biztatunk, hogy próbálja ki az általa kevésbé kedvelt feederes metódust is, hiszen a fogás garantáltan nem marad el egyik verziónál sem.