A legújabb Timár MIx termékek már megvásárolhatóak webáruházunkban!
www.pecaplaza.eu

Rakós bottal nagy halakra

Bátran kijelenthetjük, hogy nagy halat mindenki szeret fogni. A vízpartokat járva azonban egyértelműen látszik, hogy a legtöbben bojlis módszerrel vagy methodfeederrel veszik üldözőbe a kapitális pontyokat és amurokat. De vajon csak ezek lehetnek eredményesek, amikor a célhalak öt-tíz kilo­grammnál is nehezebbek? Természetesen nem.

12_PR_Timar_21_07_DSCN8083.jpg

Idén számos új szakággal bővült az országos bajnokságok sora. Olyan, eddig nem látott versenyfajták jelentek meg, amelyek már közkedveltek voltak a horgászok körében, ám országos bajnokságot még nem rendeztek belőlük. A teljes felsorolás nélkül csupán egyet hadd említsünk meg, ez pedig a rakós botos pontyfogó kupa. Ennek különlegessége, hogy csakis rakós bottal, azokat 11,5 méteres hosszban használva lehet horgászni és a verseny eredményébe csakis a ponty, az amur és a kárász számít bele. Az ilyen jellegű horgászat esetében egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vízen próbálkozunk. Az idei selejtezők és a döntő helyszínéül szolgáló székesfehérvári Palotavárosi Felső-tónál keresve sem találhattak volna jobbat a szervezők. Komfortos infrastruktúra és megannyi hal várja a rakós botos pecásokat, ráadásul a vízterület már számtalanszor bizonyított versenykörülmények között is. Ezen versenysorozat apropóján látogattunk el Timár Szabival erre a vízre, hiszen a pontyfogó kupa selejtezői során Horváth Laci és Baruta Ricsi mellett ő is kiharcolta a döntőben való indulás jogát. Gyors bepakolás után megszokott mozdulatokkal indult a felhasználni kívánt etetőanyag bekeverése. Mivel nem volt titok, hogy nagytestű halakra számíthatunk a megszokott 2-3 kilogrammos pontyok mellett, ezért kifejezetten nekik kedvező keveréket választottunk a Timár Mix termékei közül. A Big Carp etetőanyagok meglehetősen durva szemcséjű mixek, amelyekben minden olyan elem megtalálható, amit a nagy pontyok imádnak. Roppantott pelletek, egész vagy fél szem kemény kukoricák, szentjánoskenyér és még sorolhatnánk. Ez mind-mind szükséges egy olyan komplex csalogató- és helybentartó-hatás eléréséhez, ami nélkülözhetetlen az eredményes horgászathoz.

2_PR_Timar_21_07_DSCN7937.jpg

A Big Carp széria négy különböző színű és ízesítésű etetőanyagot foglal magában. A Red Carp piros szemcséi és málna-mandula aromája kiváló tavaszi-őszi nagyhalas keverékké varázsolja ezt az etetőanyagot. Emellett a Green Carp zöld színével és kagylós aromájával, valamint a fekete Black Carp mézes-szilvás ízvilágával egész évben jó választás lehet. Az adott horgászatra azonban mi a Yellow Carp névre keresztelt „gyermeket” kevertük be, amelynek élénk sárga színe már önmagában szelektál és ezt még tovább tetőzi a scopex-vanília ízösszetétel, amit különösen szeretnek a pontyok és az amurok. Szabolcs csupán a felét készítette elő a két kilogrammos kiszerelésben kapható keveréknek, mivel az etetőanyagot csak „aromabombaként” használta. A hirtelen odataláló halakat a nagyobb szemcsék mellett a bejuttatott magok tartották az etetésen. A jól megszokott csemegekukoricán kívül vittünk magunkkal pár zacskónyi hétmagos magmixet is. Ez, mint a neve is mutatja hét különböző, a halak által kedvelt szemesanyag keveréke. Természetesen – ahogy már megszokhatták tőlünk – ezt sem önmagában használtuk fel, hanem tettünk bele egy kis csavart. Tapasztalataink alapján bátran állíthatjuk, hogy a különböző magok csalogatóhatását még tovább növelhetjük hozzáadott aromákkal vagy egyéb adalék­anyagokkal.

3_PR_Timar_21_07_DSCN7955.jpg

Mivel Szabolcs nagytestű pontyokat és amurokat szeretett volna fogni, ezért egy kevés natúr kukoricatejet is öntött a magmixhez. Ez olyan édes felhőt képez az etetés körül, amiben nagyon szeretnek keresgélni és táplálkozni a nagy pontyok. Az etető- és csalogatóanyagok előkészítése után a szerelékek következtek. A rakós bot topszetjeibe 2,3 milliméter vastag Maver Dual Core csőgumi került. Az ideális gumivastagságról megoszlanak a vélemények. Van, aki a vékonyabb gumikra esküszik, mivel ezekkel a bevágás után a megakasztott hal szabadabban mozoghat és a kezdeti kirohanásokat akár a gumi maximális kinyúlásával is lehet korrigálni. A vastagabb gumi ezzel szemben már az első perctől kezdve komoly ellenállást fejt ki a halra. Mindkét verziónak megvannak az előnyei és hátrányai, ezért minden horgásznak a saját fárasztási technikájához kell kiválasztania a legmegfelelőbbet. A főzsinórnak szintén nagy jelentősége van a rakós botos pontyozások alkalmával. Leginkább összhangban kell lennie a gumi és az előke erejével, így az adott ármérő mondhatni másodlagos. Ez érdekesen hangozhat, azonban ahány gyártó, annyi zsinór. Van úgy, hogy egy 0,18 mm-es zsinór vastagsága és szakítószilárdsága megegyezik egy másik márka 0,22 mm-es zsinórjának ugyanezen adataival.Az általunk használt Maver 619-es zsinórok abszolút mérethűek, tehát az azokon feltüntetett adatok megfelelnek a valóságnak. Erre a pecára egy 0,20 milliméter átmérőjű tekercset választottunk. Ebből az egyik szereléket direktben kötve, a másikat 0,17 mm vastagságú Zero Fluorocarbon előkezsinórral és 12-es méretű Timár Mix Feeder Warrior horogból készítettük. Csak és kizárólag szakáll nélküli horgokat használhatnak a versenyzők ebben a szakágban, ezzel kissé megnehezítve a horgászok dolgát, azonban a halak egészsége szempontjából ez jelentős előrelépés. Utólag a horgászatra visszagondolva kritikus kérdés volt a megfelelő úszó kiválasztása is. Több fajtát és méretet is próbáltunk 0,2 és 1 gramm között, mégis egyértelműen látszott, hogy a kisebb méretek a nyerők. Sem a vízmélység, sem a halak táplálkozása nem indokolta a nagyobb méretű úszók használatát, ezért minden topszetre 0,5 grammos úszók kerültek. Az alapozóetetést is már csészével helyezte be Szabolcs, így biztosan nem zavarta el a nagy csobogással az amúgy is part mellett tartózkodó nagy halakat.

4_PR_Timar_21_07_DSCN7960.jpg

Pár gombócnyi etetőanyag és néhány kupak magmix már a horgászat kezdetén felkeltette a halak érdeklődését, sorban érkeztek a kisebb-nagyobb kárászok és pontyok, majd 10-15 perces csend után egy határozott emelős kapással jelentkezett az első szebb amur. Hosszas fárasztás után végül sikerült partra emelni egy nyolc kilogramm feletti gyönyörű, egészséges példányt, melynek akár még feederbottal is örültünk volna, nemhogy rakós botos felszereléssel. Szép környezetben rengeteg halra horgászhattunk, ezért biztosan visszatérünk, akár feederbottal is.

11_PR_Timar_21_07_DSCN8073.jpg