A legújabb Timár MIx termékek már megvásárolhatóak webáruházunkban!
www.pecaplaza.eu

Methodos finomságok

Idén a szokásosnál is hosszabbra nyúlt az ősz, éppen ezért meglepő hirtelenséggel jöttek az első fagyos hajnalok. A szokatlan nappali melegek sok horgászt a vízpartra csábítottak, ami nem volt meglepő, hiszen a halak továbbra is táplálkoztak. Ezen apropóból mi is kilátogattunk egy gyors feederezésre, hátha sikerül szép halakat fognunk a FeederGuru botokkal és a Timár Mix etetőanyagokkal.

Horgászatunk reggelén a nap első sugarai már a Vas megyei, intenzíven telepített, mégis picit különleges tavaknál értek minket. Az Abért-tavak számos egyéb úszós és feederes verseny mellett az országos method bajnokság selejtezőjének is otthont adtak. A tavakról fontos tudni, hogy minden megfogott halat vissza kell engedni, ennek köszönhetően nagyon szép hal­állománnyal rendelkeznek, gyönyörű dévérek, kárászok és változatos méretű pontyok várják a sportolni vágyó horgászokat, a ragadozóhal-állományról nem is beszélve. Erre a horgászatra egy finom methodos pecát terveztünk, hiszen az év ezen szakaszában ez az egyik legeredményesebb módszer. No, meg persze a 2022. év meg­újult vagy teljesen új termékeit is próbálgatnunk kellett, hogy a horgászok számára abszolút fogós, a halak számára pedig tetszetős falatokat tudjunk a horgászboltok polcaira rakni. Ennek ellenére a már jól bevált etetőanyagok közül választottunk, mivel a halak a horgászszezon vége felé már finoman táplálkoznak.

TIMÁRPR2112_DSCN9042.jpg

A FeederGuru etetőanyag-család magas szénhidráttartalmú – ami ez esetben a kukorica és ennek egyéb származékait jelenti – termékei közül a Sweet Corn, azaz édeskukoricás ízesítésű keverék az év bármely szakában sikeresen használható. Intenzív illata, íze kiemeli a többi keverék közül, alapanyagainak köszönhetően pedig a FeederGuru Sweet Corn egy igazán magas minőségű etetőanyag, amellyel nemcsak hétköznapi horgászatok alkalmával, hanem versenykörülmények között is maradandót alkothatunk. Hideg vízben horgászva érdemes a világos, sárgás etetőanyagot sötétebbre festeni, így a bátortalanabb halak kevésbé gyanakvóan táplálkozhatnak az etetésünkön. A csalogatóhatást tovább növelve a keveréket egy maréknyi csemegekukoricával és micro halibut pellettel dúsítottuk. Bízva a nagyobb testű pontyokban egy másik keverékkel is készültünk, ami szintén számtalanszor bizonyította már télen a fogósságát. Ráadásul pénztárcabarát is, hiszen a Carp Method Mix, azaz ahogy a köznyelv ismeri a „zöldzacskós me­thodos kaja” más, kifejezetten me­thodos etetőanyaghoz képest visszafogott áron nyújt meglepően jó minőséget. Ebből a szériából a Fruit Black, azaz fekete színű gyümölcsös változat kifejezetten alkalmas az intenzíven telepített tavak téli horgászatára. A széria jellemzője, hogy megtalálhatók bennük a szénhidrátos és fehérjés alkotóelemek is, ez utóbbiak közül pedig kiemelkedik a tízszázaléknyi magas minőségű halliszt. Ez az etetőanyag édes íze és finom szemcsézete ellenére alkalmas lehet arra, hogy a sok kisebb termetű békés hal közül a nagyobb testű pontyokat kiszelektálja. Természetesen egyik etetőanyagból sem hagyhatjuk ki a Fish Health adalékanyagot, ami a keverék csalogatóhatását nem befolyásolja, azonban a halak számára csak pozitív hatásai vannak. Az adalékanyag és a Fish Health etetőanyagok olyan hasznos baktériumokat tartalmaznak, amelyek egyrészt csökkentik a halak húsának zsírtartalmát, másrészt a különböző fertőzések és halbetegségek megelőzésében és gyógyításában is aktívan részt vesznek.

TIMÁRPR2112_DSCN8992.jpg

Horogra vagyis tüskére még több lehetőséggel készültünk. Ebben az időszakban egyértelműen a kisebb csalikat részesítjük előnyben. Ilyenkor előszeretettel alkalmazzuk a Method Serie csalijai közül a ­Double Pellet és Method Pellet kisebb, kilencmilliméteres változatait. Ezek a csalik anyagukban, méretükben és formájukban megegyeznek, a különbség a színükben van. Míg a Method Pellet tégelyei ízesítésenként egyszínű pelleteket tartalmaznak, addig a Double Pellet – mint a neve is sugallja – dupla színnel, fogós színkombinációkkal segíti a horgászokat a sikeres halfogásban. Mérsékelten lebegő tulajdonságukat kihasználva ezekkel a csalikkal, valamint kisebb horgokkal és vékonyabb előkével megoldhatjuk a vízközti horgászatot is. Egy átlagos 10-12-es méretű Feeder Warrior horoggal tökéletesen kibalanszírozott végszereléket kapunk. Ebben a termékcsoportban már több újdonságot is kipróbáltunk a horgászat alkalmával. Az egyik és talán legfontosabb termék lesz a következő szezonban a méltán elterjedt Extreme termékcsalád kukoricaformájú Corn Up csalijának kistestvére a Corn Up Mini. Az eddigi 14 milliméteres csali a visszajelzések alapján nagynak bizonyult, ezért reményeink szerint még élethűbb kukoricaformával és kisebb, 10 milliméteres mérettel a Corn Up Mini még nagyobb kedvenc lesz a halak körében. A különbség a méreten kívül a csomagoláson belül is megjelenik, hiszen az eddigi Corn Up vegyes színeitől eltérően a Corn Up Mininél adott ízhez egy adott szín fog párosulni, így biztosan csak a legfogósabb íz- és színkombinációk jutnak el a horgászokhoz. Vannak azonban olyan helyzetek, leginkább versenyek közben, amikor a 10 milliméteres csalik is nagynak bizonyulnak. Ezekre a szituációkra tökéletes választás a kifejezetten finom horgászatokra kifejlesztett új széria horogcsalija, amitől – az eddigi visszajelzések alapján – kiemelkedő sikereket várhatunk majd. Egy közeli, húszméteres távon és a 60 méterre található sziget mellett is kialakítottunk egy-egy etetést. A benti helyre csakis a hallisztes Method Mixből alapoztunk pár kosárral, míg a közeli távon a Sweet Cornos keverékből alakítottunk ki egy kisebb etetést, bízva a folyamatos halfogásban. Itt is kezdtük a horgászatot és bár szinte az első perctől kezdve láttuk a halak jeleit, azonban az első határozott kapásra negyedórát is várni kellett. Onnantól azonban nem volt megállás, folyamatosan kerültek a merítőnkbe a szebbnél szebb kárászok, dévérek és pontyok is. Mind az újdonságok, mind a már bizonyított termékek remekül vizsgáztak, így egy sikeres napot zártunk ezen a csodálatos vízen, ahová biztosan visszatérünk.

TIMÁRPR2112_DSCN9024.jpg