A legújabb Timár MIx termékek már megvásárolhatóak webáruházunkban!
www.pecaplaza.eu

Kukoricás újdonságok

A Timár Mix számára a 2021-es év igazán különleges volt, hiszen 30 éves lett. Az elmúlt idő alatt mindig gondosan figyeltünk az általunk forgalmazott termékek minőségére, hiszen ez nemcsak a horgászok, de a halak számára is fontos szempont.

Az évek során folyamatosan megújultunk mind a gyártási technológiákat, mind a termékpalettát tekintve. Törekszünk arra, hogy az újítások és újdonságok mindig megfeleljenek az egyre fejlődő horgászat és a horgászok igényeinek, és véleményünk szerint évről évre feljebb tudjuk tenni azt a bizonyos lécet. Mindig célunk volt egy-egy egyedi, meghatározó termék létrehozása is, mely érték a maga nemében. Az utóbbi szezonban nemcsak az egyedisége miatt, hanem fogóssága okán is kiemelkedett egy ilyen termékünk, az Extreme Corn Up horogcsali. Azonban az ilyen egyedi újdonságokat is lehet még finomítani, hiszen a modern technikák már szinte mindenféle színű, formájú és méretű csali előállítását lehetővé teszik. Ennek köszönhetően örömmel mutatjuk be az Extreme Corn Up után a Corn Up Mini-t és Corn Up Soluble-t.

9294_PR_Timar_22.01.jpg
Ha megnézzük a Corn Up csalikat, az első, ami feltűnhet az az egyedi, kukoricaszemre megszólalásig hasonlító forma. Gyakran tapasztaltuk, hogy kiváló eredményeket érhetünk el egy hagyományos gömb- vagy pelletformától eltérő alakú csalival. Ennek oka az lehet, hogy a halak már sok helyen megszokták és egyre nagyobb gyanakvással tekintenek a hagyományos formájú pop-up vagy süllyedőcsalikra. Ezzel az egyéb csaliktól eltérő formával még egyedibbé, de ami a legfontosabb még élethűbbé tehetjük a végszerelékünk legfontosabb részét. A modern methodcsaliknak a következő négy tulajdonsága a legfontosabb: méret, szín, íz vagy illat és merülési tulajdonság. Méretüket tekintve az eddigi 14 milliméteres Corn Up horogcsalikhoz képest – ahogy a nevük is mutatja – a Corn Up Minik csupán tíz milliméteres méretben készülnek. Mivel az EXTREME termékcsalád összes tagját kifejezetten a nagytestű halak horgászatához alakítottuk ki, így a nagyobb méretű Corn Up is a boltok polcain marad, viszont azokra az időszakokra, amikor kicsit bátortalanabbak a halak kiváló megoldás lehet ez az újítás. Az új méret átmenetet képez a kisebb methodos és nagyobb, akár bojlis csalik között, így jó választás lehet mindkét technika horgászai számára. A Corn Up Mini horogcsalik az eredeti Corn Up csalikhoz hasonlóan pop-up tulajdonságokkal rendelkeznek. Aki valami csoda folytán nem hallott volna még erről, annak érdemes tudnia, hogy az ilyen csaliknak a fajsúlya kisebb, mint a vízé, így lebegnek. Ennek előnyeit akkor használhatjuk ki a legjobban, ha egy megfelelő méretű horoggal sikerül úgy felkínálni a csalinkat, hogy a horog még éppen a fenéken marad miközben a csali lebeg. Az ilyen módon kikönnyített előkénket sokkal előbb és szinte észrevehetetlenül tudják felszívni a halak, miközben az etetőanyagunkból falatoznak. Természetesen a kisebb méretnek köszönhetően a felhajtóerő is kisebb, így akár egy 12-es vagy 14-es horog mellé is bátran felhelyezhetjük a Corn Up Minit, az biztosan a megfelelő pozícióban fogja várni a halakat a mederfenéken.
A Corn Up Soluble csalik teljesen egyedi tulajdonságai külön fejezetet érdemelnek. A „soluble” oldódót jelent, ennek megfelelően ezek a csalik a vízben felpuhulnak és folyamatos oldódás mellett íz-, illat- és színfelhőt is képeznek maguk körül. Éppen emiatt a tulajdonságuk miatt nem kell félnünk a 14 milliméteres változat méretétől sem, hiszen oldódás közben, a vízbe érkezés után percről percre kisebb csali várja a halakat a horgunk mellett. Azonban nem csak ebben egyedi ez a csali. A többi kukoricaformájú csalival ellentétben a Corn Up Soluble süllyedő, mégis kikönnyített horogravaló, így a pop-up csalikkal már megfogott halakban sem kelt gyanakvást. Ízvilágát tekintve az EXTREME termékcsalád három már jól bevált, valamint három teljesen új ízesítésében is elérhetőek a csalik. A fehér csokoládé és a narancs-fahéj kifejezetten jó eredményeket hozhatnak a felmelegedő vagy lehűlő vizekben, míg az édeskukorica és a panettone az egész horgászszezonon át segítségünkre lehet a kapitális fogásokban. A tenger gyümölcsei meglehetősen markáns illatkombinációjának köszönhetően egy nyári csodafegyver, ezek mellett pedig a négysajtos egy kifejezetten folyóvízre vagy akár tokhalhorgászatra kifejlesztett ízvilág. Színezetét tekintve több kérdés is felmerült a tesztelések folyamán. A mindenki számára jól bevált fluosárga és fluonarancs verzió bizonyítottan megállja a helyét bármilyen horogcsalit is használunk, azonban a reménytelennek tűnő kapástalan időszakokban érdemes sötétebb tónusú csalival is próbálkoznunk. A mi választásunk ilyenkor általában zöld vagy piros csalira esik, talán ezek okozzák a legkevesebb gyanakvást a nagytestű halakban. A Corn Up Minik és Soluble csalik az elődtől eltérően nem vegyes színekben kerülnek a dobozokba, hanem csak az ízesítéshez legjobban passzoló színben.

9103_PR_Timar_22.01.jpg
Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy horgászként és gyártóként is figyelembe kell vennünk a halak épségét és egészségét is. Éppen ezért a Corn Up, a Corn Up Soluble és a Corn Up Mini csalik szinte kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaznak, a minimális mesterséges adalékanyag pedig csakis olyan minőségű és tulajdonságú alkotóelem, ami nem károsítja uszonyos barátainkat és az élőhelyüket. Szerencsére egyre több vízkezelő felfigyelt már a különböző gumicsalik – például gumikukorica – káros hatásaira és számos vízterületen betiltásra kerültek ezek a termékek. Kiváltásukra kiválóan alkalmasak lehetnek a Corn Up Mini csalik, amiket célszerű csalitüskés vagy hajszálelőkés módszerrel felkínálni. Sűrű, tömör anyaguknak köszönhetően olyan horogálló csalik, amivel akár több halat is a horgunkra csalhatunk. A megfelelő akadás érdekében a legjobb, ha a vékonyabbik oldala néz a horog felé, így a csali szinte beforgatja a hal szájába a horgot. Teszthorgászataink során nem várt sikereket hoztak ezek a csalik. Mi se gondoltuk volna, hogy egy természetesebb hatású forma, az élénk színek és a megfelelő állag ilyen szinten képes befolyásolni az eredményességet. Horgászaink egyértelmű tapasztalata volt a Corn Up Mini csalik használatakor, hogy nemcsak a nagytestű halak részesítették előnyben ezeket a csalikat, hanem számos intenzíven telepített vízen is kiemelkedő fogásokat tudtunk produkálni a 2-3 kilogrammos pontyokból. Reméljük, ezek az újdonságok az eddigi Corn Up csalikhoz hasonlóan jó eredményeket hoznak majd, és már versenykörülmények között is bizonyíthat a következő szezonban az EXTREME termékcsalád többi terméke mellett!

9632_PR_Timar_22.01.jpg