A legújabb Timár MIx termékek már megvásárolhatóak webáruházunkban!
www.pecaplaza.eu

Adalékanyag-kalauz

A horgászat – és vele együtt a horgásztársadalom – fejlődésének köszönhetően egyre több olyan ismerettel rendelkezünk, ami segít, hogy eredményesek lehessünk a vízparton. Ebbe éppúgy beletartoznak az új technikák és módszerek, mint a különféle etetőanyag-újdonságok, vagy akár az újítások is.

kész etetőanyagok mellett egyre nagyobb a kereslet a jó minőségű adalékanyagok iránt. Ez nem csoda, hiszen ha két horgász egymás mellett azonos felszereléssel, ugyanolyan etetőanyaggal pecázik, akkor az esetek döntő többségében az lesz az eredményesebb, aki adalékanyagokat is alkalmaz. Ám könnyen túlzásba eshetünk, ezzel pedig akár visszafelé is elsülhet a „csodafegyver” és egyszerűen eredménytelen lesz a próbálkozásunk. Aki tapasztalta már ezt az tudja, hogy nem egyszerű eligazodni az adalékok és azok helyes felhasználása között. Minden olyan hozzávalót, amit megfelelő arányban az etetőanyagunkhoz adva annak eredményességét növelni tudjuk, ebbe a kategóriába sorolunk. Ilyenek lehetnek például az aromák, a magvak, a pelletek, a ragasztók, a lisztek és a különféle őrlemények. Ezek közül most azokat az adalékokat mutatjuk be, melyeket sokan ismernek és használnak, de gyakran nem megfelelő módon.

 1_PR_Timar_22_05_A_Pastoncino_kiváló_folyóvízi_adalékanyag.jpg

Pastonchino

Versenyzők által évtizedek óta használt adalékanyag, amit leginkább pontyok és kárászok horgászatánál alkalmazhatunk sikeresen. Süllyedő, nehéz kekszdarálék, ami durvára őrölten kerül forgalomba, így biztosan a fenéken várja az arra járó halakat. Ideális folyóvízi adalék, mivel az áramlás nem tudja könnyen magával ragadni. Ez több nagy állóvizünkön sem jelenthet hátrányt, sőt! Több színben is kapható, az etetőanyaghoz 5-15%-ban adagoljuk a legjobb hatás elérése érdekében.

Angolmorzsa

Az etetőanyag szemcséinél nagyobb méretű, kenyér alapanyagú morzsa, aminek számtalan felhasználási módját ismerjük. Nehéz szemcséinek köszönhetően rendkívül gyorsan a mederfenékre ér, de kis időn belül a víz hatására puhulni és dagadni kezd. A versenyhorgászok ezen tulajdonságait kihasználva eredményesen alkalmazzák, leginkább akkor, amikor sok hal tartózkodik az etetésen és környékén. Etetőanyagunkhoz 10-20%-ban hozzáadva igazi halmágnesként funkcionálhat.

 

PV1

A cukorgyártás egyik olyan mellékterméke, amit az etetőanyagok előkészítésekor gyakran használnak a rutinos horgászok. Magas fehérjetartalma és édes íze mellett a legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül tapadóssá teszi a kész keveréket, így elsősorban folyóvízi vagy mélyebb állóvízi horgászatoknál használhatjuk eredményesen. Fontos figyelnünk arra, hogy 15-20%-nál ne legyen több az etetőanyagban.

TTX – Kukoricapogácsa

A kukoricaolaj préselése után megmaradt melléktermék, ami az egyik legszélesebb körben felhasználható adalékanyag. A versenyhorgászokon kívül már a hétköznapi horgászok is felfedezték előnyös tulajdonságait, így egyre többször találkozhatunk vele a vízpartokon. Felhasználása egyszerű, az etetőanyaghoz való hozzákeverése előtt be kell áztatni egy kevés vízbe, majd miután ezt felszívta a kukoricapogácsa, a pépes anyagot adjuk a még száraz etetőanyaghoz. 15-25%-ban, főként pontyos keverékek kiegészítőjeként lehet a legeredményesebb. Sok esetben önmagában felhasználva is sikeresek lehetünk vele, ilyenkor kevesebb vízzel vagy aromával érdemes előkészíteni.

 

4_PR_Timar_22_05_Kukoricacírával_tuningolt_alap_etetőanyag.jpg

Kukoricacsíra-őrlemény

A kukoricaolaj sajtolása közben létrejött melléktermék, ami nagyon magas tápértékkel rendelkezik. Kiváló szénhidrát- és vitaminforrás a halak számára, emellett pedig kiváló csalogatóanyag. Rendkívül jól tapad, viszont a felmelegedett vízben gyorsan bont, így akár önmagában, akár TTX-szel fele-fele arányban keverve is kiváló kukoricás etetőanyagot kapunk. Kész keverékekhez hozzáadva azok tapadását segíthetjük elő.

 

Coprah melasse

Kókuszliszt és melasz keveréke, aminek ennek a keszegfélék nem tudnak ellenállni. Nagy testű dévérkeszegek és bodorkák horgászatának elengedhetetlen adalékanyaga. Jó tapadást biztosít, sötét színe pedig a legóvatosabb halakban sem kelt félelmet. 10-15%-ban használva rendkívül pozitív hatásai lehetnek.

Coco belge – kókuszliszt

A kókuszliszt a versenyhorgászok körében már régóta ismert adalékanyag. Nem ragaszt, ezért az etetőanyaghoz adva gyorsan oldódó keveréket kapunk. Használhatjuk szárazon a keverékhez adva, vagy a TTX-hez hasonló módon előáztatva. 5-15%-ban bátran adagolhatjuk keszeg és pontyfélék horgászatánál egyaránt.

 

Mézeskalácsliszt

A mézeskalács-őrlemény egy rendkívül különleges adalékanyag. Édes ízéhez olyan magas fokú ragasztóhatás társul, mellyel szinte bármelyik etetőanyag alaptulajdonságait befolyásolhatjuk. Ezért fontos, hogy 5-15%-nál többet csak indokolt esetben alkalmazzunk belőle. Folyóvízi horgászatoknál a PV1 mellett az egyik legfontosabb és legelterjedtebb adalékanyag.

 

Sajtliszt

A sajt a legkedveltebb folyóvízi etetőanyagok egyik meghatározó aromája, márnás, paducos etetőanyagok nélkülözhetetlen alapanyaga. Remekül használható nyáron, meleg vízben, tavakon pontyok csalogatására is, bojlikhoz, etetőanyaghoz keverve. Maximum 30%-ban érdemes a keverékünkhöz adagolni.

Halliszt

Széles körben használt, magas fehérjetartalmú őrlemény. Bojlik, pelletek és egyéb csalik készítése mellett kiválóan alkalmas az alapkeverékek dúsítására is. Az intenzíven telepített halastavakon horgászók egyik legnagyobb fegyvere a hallisztalapú csalogatóanyag. Rendkívül finom szemcseméretének köszönhetően vízbe kerülése után gyorsan szétdobja az etetőanyagot. A keverékhez 5-15%-ban adagolva már érezhető a hatása.

 

Etetőanyag-ragasztó

Az etetőanyag tapadóképességét erősen befolyásoló adalékanyag. 10-15%-ban a keverékünkhöz adva egy erősen tapadó keveréket kaphatunk. Nagyobb mennyiségben szemes anyagok összeragasztására is használhatjuk, így azokat könnyebben bejuttathatjuk a parttól távolabb lévő horgászhelyekre.

 

9_PR_Timar_22_05_IMG_0386.jpg 

Rendkívül sokféle adalékanyag segítheti horgászatainkat, és még nem esett szó többek közt a különböző aromákról, magvakról és pelletekről. Eredményességünk érdekében fontos, hogy megfelelően alkalmazzuk ezeket.